Laureátka Nobelovej ceny Svetlana Alexijevičová odišla z Bieloruska

NETKY.SK • 29 September 2020, 11:00 • 2 min
Laureátka Nobelovej ceny Svetlana Alexijevičová odišla z Bieloruska

MINSK - Spisovateľka, laureátka Nobelovej ceny a členka prezídia Koordinačnej rady opozície Svetlana Alexijevičová odcestovala z Bieloruska do Nemecka. Podľa mediálnych informácií, odchod nie je politicky motivovaný a spisovateľka sa čoskoro vráti do vlasti.

slovakia

left justify in out

Knižný veľtrh a vyšetrenie

Laureátka Nobelovej ceny a členka prezídia Koordinačnej rady bieloruskej opozície Svetlana Alexijevičová v pondelok 28. septembra opustila Bielorusko a odletela do Nemecka. Uviedla to pre portál Tut.by asistentka spisovateľky Tatiana Ťurina.

 

"Odletela kvôli svojim osobným záležitostiam. Má naplánované stretnutia, knižný veľtrh vo Švédsku, na Sicílii jej odovzdajú cenu," uviedla asistentka.

 

Odchod Alexijevičovej z Bieloruska podľa nej nie je politicky motivovaný a nesúvisí s trestnou vecou proti Koordinačnej rade opozície.

 

img

 

"Odletiela kvôli svojim osobným a literárnym záležitostiam. Je to jej normálny život, proste nemohla kvôli zdraviu dlho odísť," vysvetlila Ťurina.

 

Pri odpovedi na otázku, kedy sa Alexijevičová vráti do Bieloruska, asistentka uviedla, že všetko bude závisieť od toho, ako sa budú vyvíjať udalosti v krajine, ako aj od zdravotného stavu spisovateľky.

 

Prečítajte si viac: Lukašenko svojou inauguráciou len zvyšuje napätie u nespokojných Bielorusov

 

Koordinačná rada opozície, ktorej je Alexijevičová členom prezídia, uviedla, že 72-ročná  spisovateľka sa odišla liečiť do zahraničia.

 

"Odišla na lekárske ošetrenie. Odchod bol naplánovaný už dávno, bol však odložený kvôli situácii s výskytom koronavírusu v niektorých krajinách EÚ," uvádza sa vo vyhlásení rady.

 

Koordinančná rada

Svetlana Alexijevičová bola doposiaľ poslednou zo siedmich členov prezídia opozíciu zriadenej Koordinačnej rady, ktorá sa nachádzala v Bielorusku a na slobode.

 

Ostatných členov Koordinačnej rady z Bieloruska buď násilím vyviezli, alebo ich zadržiavajú pre podozrenie z výziev na prevzatie moci. Toto podozrenie začali bieloruské bezpečnostné sily vyšetrovať prakticky okamžite po vytvorení Koordinačnej rady.

 

img

 

Rada vznikla na podnet Sviatlany Cichanovskej, vyzývateľky prezidenta Alexandra Lukašenka v nedávnych prezidentských voľbách. Cieľom rady je zabezpečiť odovzdanie moci v Bielorusku. Lukašenko však odmieta viesť dialóg s opozíciou.

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR O osude Lukašenka rozhodne Kremeľ, ktorý má s Bieloruskom vlastné plány

 

Koordinančná rada vznikla počas vlny masových protestov, ktoré vypukli v Bielorusku po zverejnení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta. Na základe nich zvíťazil s viac ako 80 percentami hlasov prezident Lukašenko, ktorý je pri moci už vyše 25 rokov, zatiaľ čo jeho hlavná súperka Cichanovská získala približne desať percent hlasov.

 

Po vyhlásení výsledkov, ktoré opozícia označila za sfalšované, vypukli v Minsku a ďalších bieloruských mestách masové protesty, ktoré doposiaľ neustali.

 

Ministri Európskej únie sa minulý mesiac v zásade rozhodli uvaliť sankcie proti režimu staronového bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka v súvislosti s údajne zmanipulovanými prezidentskými voľbami a potlačovaním protestov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Lukašenko nie je legitímnym prezidentom Bieloruska, vyhlásila EÚ



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies