Všade dobre, s Bohom najlepšie

NETKY.SK • 13 November 2019, 07:37 • 2 min
Všade dobre, s Bohom najlepšie

Aj zábava môže mať kresťanský nádych.

slovakia

left justify in out

Keď sa spojí ničím nepodmienená radosť, príroda, ktorá si zaslúži viac ako iba letmý pohľad a posolstvá, čo nikdy nezostarnú, vznikne z toho celoslovenské stretnutie mládeže evanjelickej cirkvi metodistickej.


Vzhľadom na to, že sa pobyt vsadil do pre viacerých očakávaného víkendu, počas ktorého je vítané zabúdať na prácu, mohol byť zážitok každého účastníka o to intenzívnejší. Prípravný tím, ktorý robil možné i nemožné, len aby program niesol známky pestrosti, určil hlavnú myšlienku pobytu. Tá v sebe ukrývala nielen výzvu, ale i čosi z tajomna. Zažni svetlo predsa môže človek pochopiť na tisíc a jeden spôsobov, zvlášť, ak je miera jeho predstavivosti vysoká.

 

Poznávačky


Začínalo sa uvítacou bohoslužbou, súčasťou ktorej bolo spievanie kresťanských piesní, ako aj predstavenie sa hlavného vedúceho. Keďže medzi účastníkmi panoval rozdiel v miestach, odkiaľ pochádzali, bolo nutné rozlámať akékoľvek bariéry. A čo by viac prispelo k nadviazaniu lepších vzťahov, ak nie hra?

 

Akokoľvek neuveriteľné sa to javí, i taký mladý, ktorý už dieťaťom nie je, sa rád hrá. Spoznávanie prebiehalo pri sedení v kruhu. Prítomní mali nahlas povedať meno a k nemu pridať charakteristickú vlastnosť. Aby to však nemali také jednoduché, ich črta mala mať rovnaké začiatočné písmeno ako krstné meno.


Pravdaže, pobyt ponúkal aj oveľa bláznivejšie hry. Po takých sa siahalo zväčša pred spaním a medzi mladými získali veľkú obľubu.


Najviac smiechu z úst padalo pri aktivite Hunger games. Čím nesplniteľnejšia úloha, tým nezvládnuteľnejšie nápady.
Veď ako sa dá keks dostať z čela do úst, ak sa nesmú používať ruky?

 

img

 

Keď sa rozjasní...


Duchovnú časť zastupovali jednak vytvorené skupiny, uprostred ktorých sa diskutovalo vážne i menej vážne, jednak ju zabezpečoval príhovor pozvaných kazateľov.


Návštevníci pobytu sa mohli zapojiť svedectvom, ktoré malo byť spojené s nosnou témou.


Pred počúvajúcich tak predstúpil mladík, ktorý sa priznal, že na podobnej akcii sa rozhodol pre hlbší vzťah s Bohom. Kedysi ho tam prihlásila mama, ktorá trvala na jeho účasti.


Nesmierne silné svedectvo vyrozprávala i dievčina, ktorá sa dotkla toho, čo je aktuálne, hoci by takým byť nemalo. Trpela totiž depresiou a prekážkou nebol ani jej nízky vek. Mala dojem, že svet pozostáva len z čiernej, akoby sa ostatné farby minuli alebo sa niekam postrácali.


Niekto sa však za ňu pomodlil a Boh prosbu vypočul. V jej živote sa zažalo svetlo a ona už nepochybuje, že existuje aj biela.

 

Svetlo vyháňa slepotu


Hlavným rečníkom bol kazateľ, ktorý pricestoval z Maďarska. Ten vyrozprával i svoj osobný príbeh o tom, čo bolo kedysi tmavé a v čom potreboval otvoriť oči. Bola mu Bohom zverená služba, pre ktorú je typická starostlivosť o ľudí. Komunikácia s nimi však prebiehala prevažne online, a tak čoraz viac času trávil s telefónom v ruke. Že má problém, si vôbec neuvedomoval.
„Myslel som si, že ja žiadny problém nemám. Nevedel som sa pokoriť."


Na zhoršujúcu sa situáciu ho upozorňovala i manželka, pretože zasahovala aj ich spolužitie.


„Ja som na to nereagoval. Až keď mi to ukázal Boh, išiel som sa s manželkou porozprávať. Spýtal som sa, kde vidí problém." Ona mu odpovedala jediné slovo. Smartfón.


„Najskôr musíme uznať, že nevidíme. Keď sa pokoríme, svetlo odhalí naše srdce. Keď sme bližšie k Ježišovi, sme schopní pozerať sa pravde do očí. Majme odvahu priznať si, že potrebujeme svetlo."


Zmena ho doviedla k tomu, že v súčasnosti nemá messenger.


„Zažnúť svetlo pre nás neznamená len viac vedieť o sebe, ale vedie nás to aj k väčšej poslušnosti voči Bohu."
Poslúchať Boha chráni človeka pred zlým rozhodnutím.


„Tvoje rozhodovanie ovplyvňuje tvoju osobnosť. Veľakrát chceme ísť len po svojom. Najväčšou modlou, ktorú človek môže mať, je on sám."


Sebectvo zaslepuje, ale ten, kto má oči, v ktorých sa prejavuje milosť k druhým, má schopnosť byť svetlom aj v tmách.


„Spoločne môžeme spoznávať, čo potešuje Boha. On nechce nasledovanie náboženských pravidiel, ale živú vieru v neho."


Vďaka takémuto spôsobu žitia sa rozsvecuje i v rodinách. Možno je najvyšší čas prestať tápať v tme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona