Šéf WHO a čínsky premiér hovorili o pandémii a pôvode COVIDu-19

NETKY.SK • 5 Február 2022, 16:34 • 2 min
Šéf WHO a čínsky premiér hovorili o pandémii a pôvode COVIDu-19

PEKING – Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v sobotu oznámil, že sa v Pekingu stretol s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom, s ktorým sa rozprávali o pandémii COVID-19 vrátane vyšetrovania jej pôvodu. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Tedros, ktorý do čínskej metropoly pricestoval na zimné olympijské hry, zverejnil na Twitteri fotografiu zachytávajúcu jeho stretnutie s Li Kche-čchiangom. „S potešením som sa stretol s Li Kche-čchiangom. Diskutovali sme o potrebe ofenzívneho úsilia ohľadom spravodlivosti (prerozdeľovania) vakcín v tomto roku, aby sa zaočkovalo 70 percent celej populácie (na svete),“ uviedol šéf WHO. „Hovorili sme tiež o potrebe silnejšej spolupráce čo sa týka pôvodu covidu založenej na vede a dôkazoch,“ doplnil. Privítal tiež podporu premiéra Číny ohľadom posilnenia pozície WHO a diskusiu týkajúcu sa zvyšovania globálnej pripravenosti na prípadnú ďalšiu pandémiu.

 

 

Šéf WHO je v Číne po prvý raz odvtedy, ako tam pricestoval v januári 2020, len niekoľko týždňov po zaznamenaní prvých prípadov covidu v meste Wu-chan. O rok neskôr skúmali pôvod koronavírusu priamo vo Wu-chane členovia medzinárodného tímu expertov spoločne s čínskymi kolegami. Ich záverečná správa z marca 2021 uvádza, že najpravdepodobnejšou hypotézou pôvodu vírusu je, že na ľudí sa preniesol z netopierov cez ďalšie zviera. Teóriu, že unikol z miestneho laboratória v Číne vtedy označili za „mimoriadne nepravdepodobnú“.

 

WHO so sídlom v Ženeve vlani zriadila novú Vedeckú poradnú skupinu pre pôvod nových patogénov (SAGO), ktoré by mohli v budúcnosti vyvolať pandémiu. Čínu vyzvala, aby dodala primárne dáta, ktoré pomôžu vyšetrovaniu. Peking to však odmietol s odôvodnením, že musí chrániť právo na súkromie pacientov, ktorých sa to týka.

 

Možno vás zaujme: V budúcnosti sú veľmi reálne veľké vlny covidu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies