Škandál v Indonézii! Na letisku sa od minulého roka testovalo s použitými súpravami

NETKY.SK • 5 Máj 2021, 16:28 • 2 min
Škandál v Indonézii! Na letisku sa od minulého roka testovalo s použitými súpravami

V juhovýchodnej časti Ázie zatkli niekoľko zamestnancov štátnej farmaceutickej spoločnosti pre údajné umývanie a opätovné predávanie použitých súprav na testovanie proti koronavírusu.

slovakia

left justify in out

S už použitými tyčinkami mohlo v dôsledku podvodu absolvovať na letisku v Medane výter až 9 000 pasažierov. Firma Kimia Farma údajne čelí v tejto súvislosti možnej žalobe od cestujúcich.

 

img


Polícia informovala, že podvod sa dial na letisku Kualanamu v meste Medan od decembra. Pasažieri musia mať negatívny test, ak chcú letieť, a letisko ponúka možnosť dať sa otestovať priamo na mieste. Úrady používali antigénové súpravy od Kimia Farma.

Po sťažnostiach od pasažierov, ktorí mali falošne pozitívne testy, polícia minulý týždeň poslala policajta v utajení, aby predstieral, že je cestujúci, informuje miestny spravodajský portál Detik. Keď mu urobili výter a mal falošne pozitívny test, ostatní policajti prišli na miesto a vykonali tam raziu. Počas nej zistili, že použitú súpravu už predtým použili.

 


Minulý týždeň tiež zatkli päť zamestnancov Kimia Farma, medzi nimi i manažéra spoločnosti v Medane. Podozriví sú obvinení z porušenia zdravotných a spotrebiteľských zákonov, ktorého sa dopustili umývaním tyčiniek do nosa a ich prebalením za účelom opätovného predaja. Spoločnosť, ktorá sídli v hlavnom meste Jakarta, už zamestnancov zúčastnených na podvode prepustila a sľúbila, že sprísni vnútorné kontroly.

 

Šetrenie na vilu? 
Miestne médiá informovali, že úrady zostavili súbor výpovedí od 23 svedkov a vyšetrujú, či zisky z podvodu, ktoré podľa odhadov predstavujú 1,8 miliardy rupií, smerovali na financovanie výstavby luxusného domu pre jedného z podozrivých.

South China Morning Post informoval, že dvaja právnici, ktorí v ostatných mesiacoch často lietali cez spomenuté letisko, plánujú firmu zažalovať. Dúfajú, že cez kolektívnu žalobu sa im podarí vysúdiť miliardu rupií pre každého pasažiera, ktorého sa dotkol podvod.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies