Srí Lanka vyhostila 600 cudzincov

NETKY.SK • 5 Máj 2019, 14:41 • 2 min
Srí Lanka vyhostila 600 cudzincov

KOLOMBO - Srí Lanka vyhostila z krajiny viac než 600 cudzincov vrátane približne 200 islamských duchovných. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ministra vnútra Vadžiru Abejvardenu.

slovakia

left justify in out

Tento krok srílanskej vlády súvisí s veľkonočnými útokmi na hotely a kostoly, pri ktorých zahynulo 257 ľudí. Vláda z nich totiž viní miestnu džihádistickú skupinu Národné monoteistické spoločenstvo (NTJ).

 

Klerici síce prišli do krajiny legálne, avšak platnosť ich víz už vypršala. V súvislosti so zvýšenými bezpečnostnými opatreniami po útokoch dostali pokutu a následne boli nútení krajinu opustiť, vysvetlil minister vnútra.

 

"Po zvážení aktuálnej situácie v krajine sme prehodnotili vízový systém a rozhodli sme sa sprísniť vízové podmienky pre náboženských učiteľov," povedal Abejvardena.

 

obrazok

 

Vláda sa totiž obáva, že duchovní by sa mohli podieľať na radikalizácii miestnych obyvateľov a došlo by k ďalším útokom, píše AFP.

Vodcom útokov počas Veľkonočnej nedele, pri ktorých zahynulo 257 ľudí a 500 sa zranilo, bol jeden miestny duchovný. Je o ňom známe, že odcestoval do Indie, aby nadviazal kontakty s miestnymi džihádistami.

 

Minister vnútra vo svojom stanovisku neuviedol národnosti vyhostených duchovných, no podľa informácií polície medzi nimi boli občania Bangladéša, Indie, Maldív a Pakistanu.

 

Srí Lanka po útokoch vyhlásila výnimočný stav a armádu a políciu poverila rozsiahlymi právomocami zatýkať podozrivých. Bezpečnostné zložky vykonávajú domové prehliadky v celej krajine a hľadajú výbušniny ako i propagandistické materiály Islamského štátu (IS).

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies