Prezidentka reagovala na Matovičove podmienky o ukončení koaličnej krízy. Jej očakávania sa nenaplnili

NETKY.SK • 22 Marec 2021, 16:20 • 2 min
Prezidentka reagovala na Matovičove podmienky o ukončení koaličnej krízy. Jej očakávania sa nenaplnili

BRATISLAVA – Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes uviedla, že v rámci koalície očakávala dohodu a nie ďalšie ultimáta.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom na tlačovej konferencii. Reagovala tak na nedeľňajšie vyhlásenie predsedu vlády Igora Matoviča, ktorí svojim koaličným partnerom predostrel podmienky za akých je ochotný sa vzdať funkcie predsedu vlády.

 

„Predovšetkým som očakávala, že budú nasledovať informácie, ktoré budú znamenať dohodu, nie nové podmienky,“ povedala hlava štátu. Dodala, že sa určite vyjadrí, keď si vypočuje stanoviská ďalších koaličných strán.

 

Predseda vlády v nedeľu oznámil, že ak sa rozhodne podať demisiu, chce pokračovať ako člen vlády. Svoj odchod z funkcie zároveň podmienil odchodom vicepremiéra a ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) z vlády, odstúpenie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej a Juraja Šeligu z postu podpredsedu NR SR (Za ľudí).

 

 

Súvisiaci článok: Sulík zloží v utorok demisiu do rúk prezidentky. SaS je naďalej ochotná rokovať o rekonštrukcii vlády

 

Zároveň žiada aj odchod predsedníčky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS). Hnutie Obyčajných ľudí tiež požaduje, aby sa strana SaS vzdala jedného ministerstva, ktoré jej OĽaNO po marcových voľbách prepustilo.

 

SaS ocenila ochotu premiéra odísť z funkcie, na vzdanie sa ministerstva dôvod nevidí. Trvá na tom, že Matovič nemá byť vo vláde, inak SaS opustí kabinet. Za premiérovými personálnymi návrhmi vidí SaS osobnú pomstu.

 

Koaličná kríza vyvrcholila utajovaným nákupom vakcíny Sputnik V. Napätie vo vláde však bolo dlhodobé, ktoré sprevádzali najmä spory medzi premiérom Igorom Matovičom a podpredsedom vlády Richardom Sulíkom.

 

Strana SaS a Za ľudí volajú po rekonštrukcii vlády, pričom žiadajú demisiu premiéra Igora Matoviča. Zhodne tvrdia, že premiér nezvláda riadenie krajiny. Súčasný kabinet už opustil Marek Krajčí (OĽANO) a Milan Krajniak (Sme rodina).

 

Prečítajte si tiež: OĽaNO tvrdí, že splnilo požiadavku na výmenu Mareka Krajčího. "Loptička" je na strane koaličných partnerov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies