Šéf ukrajinskej diplomacie počastoval Putina vulgarizmom

NETKY.SK • 15 Jún 2014, 11:43 • 2 min
Šéf ukrajinskej diplomacie počastoval Putina vulgarizmom

KYJEV - Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycia počastoval šéfa Kremľa Vladimira Putina vulgarizmom. Ide zrejme o prvý takýto incident v dejinách diplomacie, konštatovala dnes televízia RT.

slovakia

left justify in out

K incidentu došlo v sobotu pred ruským veľvyslanectvom v Kyjeve - počas protestu proti politike Moskvy voči Ukrajine. Radikáli zároveň zaútočili na budovu misie. Podľa agentúry ITAR-TASS približne 300 ľudí zablokovalo vchod na veľvyslanectvo, vystavili tam ukrajinskú štátnu vlajku, strhli ruskú, hádzali do areálu Molotovove kokteily a petardy a do budovy kamene - rozbili takmer všetky okná. Prevracali aj vozidlá diplomatov.
      

Deščycia podľa RT dorazil na scénu v očividnej snahe upokojiť situáciu. Povedal, že súhlasí s protestom a jeho cieľmi: "Som pripravený tu s vami stáť a hovoriť: Rusko, odíď z Ukrajiny!" vyhlásil minister. Potom však z jeho úst nasledoval vulgarizmus na adresu Putina, čo vyvolalo v dave jasot.
      

Ukrajinská vláda vyjadrenie svojho ministra zatiaľ nekomentovala. "Žiadny komentár neprišiel ani z ruského ministerstva zahraničných vecí, ktoré zrejme nebude schopné nájsť vo svojich príručkách vhodnú odpoveď na takýto druh jazyka," dodala RT.
      

Moskva sa zatiaľ vyjadrila len k útoku na ruské veľvyslanectvo. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil nečinnosť ukrajinských úradov za absolútne neprípustnú. Pripomenul, že podľa Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch "ukrajinská strana nesie priamu zodpovednosť za bezpečnosť diplomatických misií na svojom území".
      

Predseda zahraničného výboru Štátnej dumy Alexej Puškov sa domnieva, že útok bol organizovaný. "Ako je potom možné, že útočníci mali výbušniny... Nebola to spontánna, ale dôkladne naplánovaná akcia," napísal na Twitteri.
      

Ukrajinský rezort diplomacie informoval, že polícia už zadržala niekoľkých páchateľov útoku na veľvyslanectvo. "Niekoľko iniciátorov bolo zadržaných. Ukrajinská vláda podniká všetky opatrenia, aby protestné akcie prebiehali pokojne a bezpečnosť diplomatickej misie bola obnovená."
      

Moskva po incidente vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby v rezolúcii odsúdila útok, povedal pre ITAR-TASS nemenovaný zdroj. Západné delegácie však návrh dokumentu zablokovali. Podľa zdroja išlo o Britániu, Spojené štáty a Francúzsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies