Pamätník holokaustu podporil vedcov, ktorým súd nariadil ospravedlniť sa za svoje tvrdenia

NETKY.SK • 12 Február 2021, 13:42 • 2 min
Pamätník holokaustu podporil vedcov, ktorým súd nariadil ospravedlniť sa za svoje tvrdenia

JERUZALEM - Dvaja izraleskí experti sa podľa súdu musia ospravedlniť Filomene Leszczynskej za údajné ohováranie jej strýka v súvislosti s jeho skutkami počas druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Hlavný izraelský pamätník obetí a hrdinov holokaustu v izraelskom Jeruzaleme Jad va-šem je „hlboko znepokojený“ dôsledkami prípadu urážky na cti v Poľsku. Dvaja tamojší prominentní experti dostali súdny príkaz, aby sa ospravedlnili 81-ročnej Filomene Leszczynskej za údajné ohováranie jej strýka v súvislosti s jeho skutkami počas druhej svetovej vojny.

 

img

 

Čo je Jad va-šem?

 

Je to hlavný izraelský pamätník obetí a hrdinov holokaustu v Jeruzaleme. Areál sa nachádza v Jeruzalemskom lese na západnom svahu Har Herzl. Bol založený na základe rozhodnutia izraelského parlamentu v roku 1953. Hlavným cieľom pamätníka je zachovávať pamiatku na šesť miliónov obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. 

 

img

 

 

Kto sú ľudia, ktorí sa musia ospravedlniť?

 

Jan Grabowski je poľsko-kanadský profesor histórie na University of Ottawa a Barbara Engelkingová je zakladateľkou a riaditeľkou poľského Centra pre výskum holokaustu vo Varšave, patria k najvýznamnejším poľským výskumníkom holokaustu. Podľa právnikov spomenutej ženy vedci v knihe Noc bez konca vraj ohovárali jej zosnulého strýka Edwarda Malinowského, keď naznačili, že v priebehu vojny pomáhal pri zabíjaní Židov. Rodina však tvrdí opak, že počas nemeckej okupácie Poľska zachraňoval príslušníkov židovského národa.

 

img


Vo vyhlásení k prípadu urážky na cti Jad va-šem zdôraznil význam akademickej slobody a uviedol, že akýkoľvek pokus o jej obmedzenie politickým alebo právnym tlakom je „neprijateľný“.

Poľsko bolo počas vojny okupované nacistickým Nemeckom a jeho obyvateľstvo bolo podrobené masovému vyvražďovaniu a otrockej práci. Poliaci vzdorovali nacistom doma i v zahraničí a s treťou ríšou ako štát nikdy nespolupracovali. No aj tak v Poľsku zahynuli tri milióny z populácie Židov v krajine.

Jad va-šem ocenil tisíce Poliakov za to, že pri záchrane Židov riskovali svoje vlastné životy. Napriek tomu sa našli jednotlivci, ktorí Židov počas okupácie vydali Nemcom. Táto téma bola počas komunistickej éry tabuizovaná a každé nové odhalenie poľských priestupkov v ostatných rokoch vyvolalo odpor.

Leszczynskú podporila poľská Liga proti hanobeniu, ktorá je ideovo zosúladená s tamojšou vládnucou stranou. Spomenutí vedci sa však domnievajú, že prípad je možno iba súčasťou vládnej snahy podporiť bezchybný príbeh o hrdinstve všetkých Poliakov počas okupácie.
 

Súvisiaci článok: Holokaust popierajú aj v niektorých krajinách, v ktorých sa odohrával. Vyjadrila sa k nemu aj Andrea Bučková



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies