V Ženeve pred samitom Bidena s Putinom protestovali podporovatelia Navaľného

NETKY.SK • 16 Jún 2021, 08:58 • 2 min
V Ženeve pred samitom Bidena s Putinom protestovali podporovatelia Navaľného

ŽENEVA - Niekoľko desiatok priaznivcov uväzneného vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného usporiadalo protest pred stredajším samitom prezidentov USA a Ruska, Joea Bidena a Vladimira Putina.

slovakia

left justify in out

Na námestí v centre mesta sa zišlo niekoľko desiatok demonštrantov. Americkí predstavitelia očakávajú, že Biden sa počas schôdzky bude s Putinom zhovárať o vojne na východe Ukrajiny i dodržiavaní ľudských práv v Rusku vrátane Navaľného prípadu.

 

img

 

Prečítajte si: Biden spája mosty, ktoré spálil Donald Trump. Americký prezident potvrdil oddanosť Spojených štátov Severoatlantickej aliancii

 

Napriek nepatrnej účasti, s možným vyšším počtom novinárov ako demonštrantov, bol protest dobre zorganizovaný a oživený transparentmi. 

 

Naprieč mestom v posledných dňoch záhadne vyskočila nástenná maľba usmievavého Navaľného, ​​ktorý držal prsty v tvare srdca s francúzskym „Hero of our time“. Na demonštrácii transparenty požadovali všeobecné oslobodenie politických väzňov a samotného Navaľného. Demonštranti skandovali za „Slobodné Rusko!“

 

Český občan Petr Pavelec uviedol, že už dávno plánoval dať si vytetovať na hruď Navaľného. Urobil tak pri príležitosti tohto protestu.Pavelec povedal, že hlboko obdivuje Navaľného odvahu. "Verím, že to, čo robí, nie je len pre Rusko, ale pre zvyšok sveta," dodal Pavelec. "Tento neuveriteľný chlap sa obetoval návratom do Ruska po tom, ako bol otrávený,“ povedal. 

 

Kremeľ nedávno vo vlastnom vyhlásení oznámil, že prezidenti budú diskutovať o „súčasnom stave a vyhliadkach rusko-amerických vzťahov, strategických otázkach stability a akútnych problémoch v medzinárodnej agende, vrátane interakcií v súvislosti s pandémiou koronavírusu a urovnávaním regionálnych konfliktov”.

Samit dvoch mocných mužov sa uskutoční v panskom sídle z 18. storočia nachádzajúcom sa uprostred verejného parku s výhľadom na neďaleké Ženevské jazero. V minulosti sa na tomto mieste uskutočnila napríklad omša bývalého pápeža Pavla VI., na ktorú v roku 1969 zavítalo približne 70-tisíc ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies