Geocaching: Hľadanie pokladov v prírode ako bezplatná zábava pre každého

NETKY.SK • 7 November 2023, 12:50 • 2 min
Geocaching: Hľadanie pokladov v prírode ako bezplatná zábava pre každého

Niektorí z vás už určite počuli o Geocachingu ako o hľadaní skrýš v prírode pomocou GPS prijímačov. Táto zábavka sa teší stále väčšej popularite medzi všetkými vekovými kategóriami. Čo je však pointov tejto hry a prečo ju ľudia tak obľubujú?

slovakia

left justify in out

Čo je to Geocaching?

Hľadaný poklad v geocachingu predstavujú schránky alebo kešky (z anglického cache). Ich pozíciu získate zo zemepisných súradníc, ktoré nájdete na stránkach www.geocaching.com. Nie vždy je ale cesta ku konkrétnym súradniciam jednoduchá, nezriedka musíte najprv vyriešiť logickú hádanku a až potom sa dozviete, kde hľadať vytúžený poklad. Keď konečne súradnice získate, môžete vyraziť na lov. Skrýše bývajú najrôznejšie –od jednoducho prístupných až po úkryty hodné zdatných horolezcov.

Po objavení kešky sa môžete s dobrým pocitom pokochať ich obsahom. Ten je obvykle tvorený nejakou drobnou pozornosťou a tiež ceruzkou so zápisníkom, do ktorého úspešní pátrači zapisujú svoj objav.

V niektorých schránkach sa dajú nájsť aj špeciálne predmety, ktoré putujú medzi schránkami. Existuje pravidlo, ktoré všetci správni lovci kešiek dodržujú: v prípade, že sa rozhodnete niečo si zo schránky vziať, mali by ste do nej na revanš umiestniť iný predmet rovnakej alebo väčšej hodnoty.

Ako hra vznikla?

Na počiatku bol človek menom Dave Ulmer, ktorý tretieho mája v roku 2000 skryl v lese v štáte Oregon v USA nádobu s papierom a perom hneď po tom, ako sa používanie GPS stalo verejnou záležitosťou.

Predtým toto GPS slúžilo čisto na vojenské účely, signály boli šifrované natoľko, že presnosť bola niečo okolo sto metrov, čo je pre bežného človeka úplne nepodstatné.

Dave vtedy umiestnil súradnice svojej skrýše na internet a Geocaching sa stal fenoménom.

 

Prečo by ťa Geocaching mohol baviť?

Zaujímavé miesta 

Platí pravidlo, že krabička by mala byť umiestnená na nejakom zaujímavom mieste. Môže ísť o tradičný či naopak netradičný objekt alebo miesto, kde sa udiala nejaká historická udalosť, prírodná zaujímavosť alebo bola vytvorená na niečiu počesť. V popise kešky by zakladateľ mal uviesť dôvod, prečo ju sem umiestnil a čo je na tomto mieste zaujímavé.

Cieľ

Prechádzka, ktorá má určitý cieľ. Rozhodne je lepšie navštevovať turistické destinácie alebo zákutia, ktoré majú zmysel.

Pohyb

Pre umiestňovanie kešiek platia určité pravidlá. Napríklad nie je možné, aby sa ich na jednom mieste nachádzalo viac. Na premiestňovanie medzi keškami môžeme využiť množstvo dopravných prostriedkov, či už ide o bicykel, auto alebo mestskú hromadnú dopravu. Najviac ale nášmu zdraviu určite prospeje bicykel alebo prechádzka.

Súťaženie a odreagovanie

Mnohí z nás patria medzi súťaživé typy. V geocachingu sa počítajú nájdené kešky, takisto máte príležitosť niekoho prekonať.

Rešpektujúci prístup voči prírode

Jedným z princípov tejto hry alebo zábavy je rešpektovať prírodu a neničiť ju. Pátrači majú brať ohľad na krajinu a správať sa tak, aby nepoškodzovali faunu ani flóru. Preto platia pri ukrývaní predmetov rôzne pravidlá ako napríklad:

Kešku môžete založiť len na miestach, kde má verejnosť voľný prístup
v chránených územiach od tretieho stupňa vyššie ich môžete hľadať a zakladať len pri vyznačených turistických a náučných chodníkoch

zakázané je umiestňovať kešky v jaskyniach či v ruinách historických budov, poškodzovať stromy nevhodným umiestnením kešky a pri ukrývaní treba dodržať vzdialenosť minimálne 161 metrov od inej kešky
Pravidiel je samozrejme viac. Sprísnené pravidlá sú napríklad na území Tatranského národného parku.

Typy kešiek

Úplne najzákladnejším typom kešky je tvz. tradičná. Pozostáva z krabičky (často spomínaného plastového boxu, ale môže byť aj iná forma) a logbooku (knižočka na zapisovanie). Potom sú tu náročnejšie tipy:

napríklad pri hľadaní multi kešky musíte hľadať indície na viacerých miestach. V popise kešky bude presne uvedené, čo si máte na týchto miestach (určených súradnicami) všímať a ako to využijete na výpočet finálnych súradníc.

Inokedy musíte potrápiť svoje mozgové závity a vylúštiť rébus či matematickú úlohu, aby ste sa ku keške vôbec dostali. Tento typ kešiek sa nazýva mystery keška a pre vyznavačov tejto hry sú to skutočné lahôdky. Typov kešiek je ešte viac, ale tým sa na začiatok nemusíte trápiť. Odporúča sa začať tradičnými a potom uvidíte, ako veľmi vás hra zaujme a či si trúfnete aj na náročnejšie tipy alebo založenie vlastnej kešky.

Zdroje:

https://www.hej.sk/aktuality/uzitocne-tipy-a-rady/odhalte-tajomstvo-geocachingu/

https://kesky.cz/zaciname-s-geocachingem/co-je-to-geocaching/

https://bezmapy.com/co-je-geocaching-jairo/

https://www.zlavomat.sk/magazin/1234-geocaching-premeni-aj-obycajnu-prechadzku-na-dobrodruzstvo?utm_medium=organic&utm_source=google

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies