Šéf OSN Pan: Zabíjanie a ničenie v Pásme Gazy zahanbujú svet

NETKY.SK • 7 August 2014, 07:36 • 2 min
Šéf OSN Pan: Zabíjanie a ničenie v Pásme Gazy zahanbujú svet

NEW YORK - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v stredu vyzval na prerušenie "nezmyselného kolobehu utrpenia" v izraelsko-palestínskom konflikte a vyjadril presvedčenie, že "rozsiahle zabíjanie a ničenie v Pásme Gazy šokovalo a zahanbilo celý svet".

slovakia

left justify in out

Počas vystúpenia na pôde Valného zhromaždenia OSN taktiež požiadal medzinárodné spoločenstvo, aby podporilo obnovu palestínskeho územia, prísun humanitárnej pomoci pre tisíce ľudí v núdzi ako aj starostlivosť o zranených a traumatizovaných.

 

"Budeme opäť budovať, ale musí to byť naposledy, keď obnovujeme," povedal Pan v narážke na dôsledky takmer mesiac trvajúcej ofenzívy v Pásme Gazy. Trojdňové prerušenie bojov medzi Izraelom a palestínskymi militantmi, ktoré platí od utorka, je podľa neho potrebné "premeniť na trvácne prímerie so zameraním na základné otázky konfliktu: ukončenie raketovej paľby z Gazy a pašovania zbraní, otvorenie hraničných priechodov, zrušenie blokády a prevedenie Gazy späť pod jednu palestínsku vládu uznávajúcu a dodržiavajúcu záväzky Organizácie pre oslobodenie Palestíny". 

 

Pan zároveň vyhlásil, že má porozumenie pre právo Izraela na obranu pred raketami Hamásu, rozpútaná "hrôza" však vyvoláva pochybnosti o rešpektovaní medzinárodného práva požadujúceho rozlišovanie medzi bojovníkmi a civilistami ako aj primeranosť použitej sily. Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová na pôde Valného zhromaždenia upozornila, že "akékoľvek útoky v rozpore s týmito zásadami... sa môžu rovnať vojnovým zločinom".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies