Súd zamietol žiadosť o prepustenie bývalého šéfa kontrarozviedky SIS

NETKY.SK • 26 August 2021, 16:23 • 2 min
Súd zamietol žiadosť o prepustenie bývalého šéfa kontrarozviedky SIS

BANSKÁ BYSTRICA - Ľubomír Arpáš je obvinený v rámci minuloročnej policajnej akcie Babylon.

slovakia

left justify in out

Bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomír Arpáš zostáva vo väzbe. Vo štvrtok o tom rozhodol Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici, ktorý nevyhovel jeho žiadosti o prepustenie. Arpáš je obvinený v rámci minuloročnej policajnej akcie Babylon. Rozhodnutie nie je právoplatné.

 

Súd žiadosť o prepustenie zamietol

„Súd skonštatoval, že dôvody väzby naďalej trvajú, ide o dôvody preventívnej väzby. Stotožnil sa s našou argumentáciou, že dôkazná situácia nebola natoľko oslabená, že by bolo potrebné uvažovať o zoslabení samotného odôvodnenia podania obžaloby ani že by malo dôjsť k oslabeniu väzobných dôvodov,“ uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

 

Ako poznamenala právna zástupkyňa obvineného, rozhodovať o zotrvaní bývalého šéfa kontrarozviedky SIS vo väzbe bude ešte Najvyšší súd SR.

 

„Vzhľadom na vývin dokazovania v predmetnom trestnom konaní sme boli toho názoru, že pominuli dôvody väzby. Súd našu žiadosť zamietol,“ doplnila obhajkyňa.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Advokát František Polák popísal svoje stretnutie s podnikateľom v procese Babylon

 

Vydieranie a podplácanie

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na ŠTS v kauze Babylon v druhej polovici mája. Arpáš je spoločne s právnikom Františkom Polákom a Ľubomírom T. obžalovaný z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu podplácania. Hlavné pojednávanie vo veci sa začalo v prvej polovici augusta.

 

Trojica obžalovaných mala vydierať majiteľa spoločnosti Podtatranská hydina Pavla Konkoľa. Ten bol obvinený v inej daňovej trestnej činnosti a jeho právnym zástupcom bol práve Polák.

 

Od podnikateľa mali obžalovaní žiadať úplatky výmenou za to, že polícia nebude vyšetrovať podozrenia v jeho firmách. Podľa Úradu špeciálnej prokuratúry mali fungovať ako organizovaná skupina.

 

Najprísnejšou sadzbou pre obžalovaných je trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov až doživotie. Poškodená strana si v rámci súdneho konania uplatňuje náhradu škody voči obžalovaným vo výške 1 750 000 eur.

 

Mohlo by vás zaujímať: V rámci akcie Babylon Najvyšší súd nevyhovel obvineným

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona