Materské školy dostanú pol milióna eur na didaktické pomôcky

NETKY.SK • 18 Január 2021, 15:52 • 2 min
Materské školy dostanú pol milióna eur na didaktické pomôcky

Materské školy dostanú na nákup didaktických hračiek, hier či kníh od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pol milióna eur, v rámci projektu „Múdre hranie“.

slovakia

left justify in out

Materské školy dostanú na nákup didaktických hračiek, hier či kníh od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR  pol milióna eur. V rámci projektu „Múdre hranie“ podporí rezort od 500 do tisíc MŠ, prihlásiť sa môžu všetky MŠ zaradené do siete škôl a školských zariadení. Tvorbu rozvojových projektov aj pre MŠ umožnila zmena zákona, účinná od januára 2021.

 

img

Peniaze z projektu môžu materské školy využiť na nákup detských kníh, pomôcok a hračiek na rozvoj jemnej motoriky, technických zručností, matematickej gramotnosti alebo reči. O príspevok môžu požiadať cez online formulár, ktorý bude počas týždňa zverejnený na webe ministerstva.

„Úspešní žiadatelia budú vyhlásení do 15. februára a nákup kníh či pomôcok môžu materské školy realizovať od 1. marca do 31. mája 2021. Maximálna výška príspevku je tisíc eur na materskú školu,“ vysvetlilo ministerstvo.

Objem finančného príspevku bude závisieť od počtu žiakov. V prípade, že škôlku navštevuje menej ako 50 žiakov, môžu získať príspevok 500 eur. Školy, ktoré majú 50 a viac detí, môžu získať maximálne tisíc eur.

 

img


Branislav Gröhling  poznamenal, že vzdelávať deti, rozvíjať ich schopnosti a zručnosti je potrebné už od mala.

„Tento rok vstupuje do platnosti aj povinné predprimárne vzdelávanie od 5 rokov. Touto cestou chceme MŠ napomôcť k lepšiemu vybaveniu. Zároveň je naším cieľom v nadchádzajúcich mesiacoch využiť zdroje z Fondu obnovy na rekonštrukcie a dobudovanie potrebných kapacít MŠ,“ dodal šéf rezortu školstva.

Ministerstvo tiež uviedlo, že v týchto dňoch spracovalo všetky žiadosti z takzvanej „prvej pomoci“ pre materské školy, ktorej zámerom bolo v nepriaznivom období udržať pracovné miesta a preplatiť mzdy zamestnancov. Rezort celkovo preplatil mzdy 23 967 zamestnancom v 2 698 MŠ, v celkovej sume 58,7 milióna eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona