Šéf OSN je znepokojený stupňovaním násilia v Líbyi

NETKY.SK • 26 November 2014, 16:10 • 2 min
Šéf OSN je znepokojený stupňovaním násilia v Líbyi

KÁHIRA - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v stredu vyjadril hlboké znepokojenie nad najnovším vystupňovaním násilia v Líbyi, odkiaľ tento týždeň hlásili útoky na leteckú základňu, ktorá bola jediným fungujúcim letiskom pri hlavnom meste Tripolis.

slovakia

left justify in out

Pan v zverejnenom vyhlásení vyzýva všetky strany, aby zastavili boje, zatiaľ čo osobitný predstaviteľ OSN pre Líbyu Bernardino Leon požaduje od predsedu tamojšej medzinárodne uznávanej vlády Abdalláha as-Sanního ukončenie náletov na základňu Majtíga. Tá je momentálne v rukách islamistických milícií, ktoré spolu s ich spojencami ovládajú aj samotný Tripolis. As-Sanní označil nálety za "preventívne", keďže milície údajne plánovali útoky proti jeho vláde. Pan vo vyhlásení zároveň upozornil, že nie je možné tolerovať narúšanie prevádzky tripoliskej pobočky OSN. V pondelok sa pred vstupom do sídla organizácie zhromaždili desiatky demonštrantov, ktorí požadovali odchod Leona.

 

Letisko Majtíga zrušilo všetky komerčné lety po tom, ako sa v okolí Tripolisu v pondelok opäť zintenzívnili boje medzi znepriatelenými milíciami. As-Sanního vláda stratila kontrolu nad Tripolisom v auguste, keď hlavné mesto obsadili povstalci napojení na západné mesto Misráta. Nový parlament zvolený v júni ako aj vláda zasadá od augusta vo východnom meste Tobruk. Sily s väzbami na islamistov spochybňujú legitimitu nového parlamentu a obnovili činnosť dočasného zákonodarného zboru, ktorý následne pristúpil k vytvoreniu paralelnej vlády v Tripolise, ktorú však medzinárodné spoločenstvo neuznáva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies