Prieskum ukazuje, ako sme na tom s pôžičkami počas vianočných sviatkov

NETKY.SK • 13 December 2021, 10:48 • 2 min
Prieskum ukazuje, ako sme na tom s pôžičkami počas vianočných sviatkov

BRATISLAVA - Na vianočné darčeky si požičiava minimum Slovákov. Počas vianočných sviatkov si však požičiavame viac ako vlani.

slovakia

left justify in out

Takmer 91 % slovenských domácností nakupuje vianočné darčeky zo svojich úspor a bežných príjmov. Pôžičku na Vianoce vo výške do 200 eur si vzalo len 5 domácností zo 100. Približne 5 % Slovákov si niekedy na vianočné darčeky požičalo viac ako 200 eur. Vyplýva to z prieskumu, ktorý nechala vypracovať spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika.

 

img

 

Počas vianočných sviatkov si najčastejšie požičiavajú ľudia vo vekovej kategórii od 45 po 54 rokov. Túto kategóriu tvorí 14 % respondentov, vlani 10 %. V minulom roku si na Vianoce takmer vôbec nepožičiavajú respondenti vo veku 18 – 24 rokov. Naopak, podiel respondentov, ktorí si niekedy požičali na Vianoce, v najstaršej vekovej skupine 65 a viac rokov stúpol, zo 4 % na necelých 8 %.

 

"V minuloročnom prieskume sa ukázalo, že úvery na vianočné nákupy a darčeky si berú predovšetkým nezamestnaní, v tohtoročnom prieskume sa podiel nezamestnaných v spojitosti s vianočnými pôžičkami znížil na 7 %. V porovnaní s vlaňajším prieskumom však vzrástol počet vianočných pôžičiek osôb na rodičovskej dovolenke zo 7 % na necelých 13 %. Naďalej platí, že najčastejšie si na Vianoce požičiavajú ľudia zamestnaní v priemysle a stavebníctve," uviedla generálna riaditeľka spoločnosti Jaroslava Palendalová.

 

img

 

Približne 15 % osôb, ktoré si požičali peniaze na vianočné nákupy, má i ďalšie úvery. Aj tento ukazovateľ sa medziročne zvýšil, minulý rok išlo o necelých 11 %. Zhoršila sa tiež schopnosť dlžníkov splácať svoje záväzky. Minulý rok malo záväzky po splatnosti 18 % respondentov, ktorí potrebovali pôžičku na Vianoce. V tomto roku ich podiel dosiahol 25 %.

 

"Bohužiaľ, oproti predchádzajúcemu prieskumu si na vianočné nákupy požičiava výrazne viac domácností, ktorých príjem nestačí ani na najlacnejšie potraviny a oblečenie a ktoré nemajú žiadne úspory. Samozrejme môže ísť o dôsledok pandémie, ale pôžičky na pokrytie vianočných nákladov sú nerozumné za všetkých okolností," dodala Palendalová.

 

Možno vás zaujme: VIDEO Vianočné stromčeky svetových metropol



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies