Podmienky zákonného zabezpečenia výkonu väzby a trestu sú ohrozené

NETKY.SK • 14 Apríl 2021, 14:00 • 2 min
Podmienky zákonného zabezpečenia výkonu väzby a trestu sú ohrozené

SLOVENSKO - Pre viazanie rozpočtových prostriedkov Zboru väzenskej a justičnej stráže bolo problematické zabezpečovať potrebné prevádzkové výdavky na krytie rozpočtového obdobia za rok 2020. Ohrozený je i tento rok.

slovakia

left justify in out

Správa o plnení úloh vyplývajúcich z aktualizovanej Koncepcie väzenstva Slovenskej republiky na roky 2011 až 2020 za minulý rok, ktorú dnes schválila vláda Slovenska skonštatovala, že sú tiež ohrozené podmienky zákonného zabezpečenia výkonu väzby, výkonu trestu odňatia slobody a niektorých činností zboru aj v roku 2021 a v nasledujúcich rokoch.

 

img


„Súčasne, vzhľadom na pretrvávajúci výrazný investičný dlh väzenstva a nízky objem investičných vstupov zo štátneho rozpočtu, neboli a nie sú v plnom rozsahu vytvorené podmienky na zabezpečenie plnenia revidovaných cieľov koncepcie väzenstva. Nie je možné ani plnohodnotné čerpanie zdrojov z európskych štrukturálnych a investičných fondov z dôvodu potreby ich spolufinancovania zo štátneho rozpočtu,“ hodnotí ďalej správa.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ: Kolíková vymenovala riaditeľa ZVJS. Obvinený v kauze Dobytkár je prvá obeť covidu vo väzniciach

V rámci schváleného návrhu rozpočtu na roky 2021 až 2023 nie sú vytvorené podmienky na výkon plánovaných investičných akcií ani na základné prevádzkové potreby zboru. „Na základe uvedeného je potrebné konštatovať, že splnenie cieľov koncepcie väzenstva za rok 2020 sa nepodarilo zrealizovať v plnom rozsahu, ale len čiastočne, tak, ako je uvedené vo vyhodnotení,“ dodáva správa, ktorú na rokovanie predložila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

V roku 2020 zaznamenal zbor zvýšený počet ukončení služobného pomeru, najmä zo strany dlhšie slúžiacich príslušníkov zboru s nárokom na výsluhový dôchodok. Celkovo ukončilo prácu v zbore 260 zamestnancov. Vzhľadom k absencii ďalšej valorizácie služobných platov, neboli motivovaní zotrvať v zbore. Pretrvávajúce šírenie ochorenia COVID-19 a prijaté protiepidemické opatrenia zároveň spomalili aj prijímanie nových uchádzačov. ZVJS prijal v roku 2020 spolu 250 ľudí do služobného pomeru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies