Kuba pokračuje v reformách, miestnym podnikateľom vláda rozviazala ruky

NETKY.SK • 7 Február 2021, 13:15 • 2 min
Kuba pokračuje v reformách, miestnym podnikateľom vláda rozviazala ruky

HAVANA - Kuba oznámila, že povolí pôsobenie súkromných firiem vo väčšine sektorov, čo spadá do rozsiahlej reformy štátom kontrolovanej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Kubánska ministerka práce Marta Elena Feito uviedla, že zoznam odvetví, v ktorých sa povolí súkromné podnikanie, sa rozšíril zo 127 na viac ako dvetisíc.

 

Ako skonštatovala šéfka rezortu, iba menšia časť sektorov bude pod kontrolou štátu.

 

Tuzemskú ekonomiku zasiahla koronakríza
Ekonomiku komunistickej krajiny vážne postihla pandémia koronavírusu a americké sankcie, ktoré prijala administratíva prezidenta Donalda Trumpa.

 

img

 

Vlani sa kubánske hospodárstvo zmenšilo o 11 percent, čo bol jeho najhorší pokles za takmer tri desaťročia, a Kubánci začali čeliť nedostatku základných tovarov.

 

Podnikateľom sa uvoľňujú ruky
Podľa odborníkov na ekonomiku Kuby rozhodnutie vlády fakticky otvára všetky ekonomické aktivity na ostrove nejakým formám súkromného podnikania, uviedol Will Grant, spravodajca BBC v Havane.

 

Bude to významný stimul pre tie rodiny a jednotlivcov, ktorí dúfajú, že svoje veľmi malé firmy zmenia na stredne veľké podniky, poznamenal Grant.

 

img

 

Spravodajca BBC však dodal, že vzhľadom na tendenciu pomalých reforiem na Kube, pravdepodobne nejaký čas potrvá, kým zmeny budú badateľné v bežnom ekonomickom živote.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies