Antony Blinken: „ Rusi porušujú Ženevskú konvenciu a musia byť potrestaní."

NETKY.SK • 13 Júl 2022, 21:07 • 2 min
Antony Blinken: „ Rusi porušujú Ženevskú konvenciu a musia byť potrestaní."

WASHINGTON - Podľa amerického ministra zahraničných vecí Antony Blinkena Rusi nezákonne deportovali na svoje územie takmer dva milióny Ukrajincov.

slovakia

left justify in out

Blinken vyhlásil, že na základe odhadov viacerých zdrojov vrátane samotnej ruskej vlády bolo do Ruska deportovaných 900.000 – 1,6 milióna Ukrajincov. Deportovali ich pritom až do odľahlých oblastí na ruskom Ďalekom východe. Dodal, že medzi deportovanými Ukrajincami sa nachádza i 260.000 detí, z ktorých niektoré násilím odobrali rodičom a v Rusku budú určené na adopciu.

 

Prečítajte si aj: Ján Budaj prisľúbil Ukrajine mimoriadnu pomoc. Čo všetko bude zahŕňať?

 

img

 

Blinken tvrdí, že ľudia z okupovaných oblastí na juhu a východe Ukrajiny sú presúvaní ďaleko do vnútrozemia Ruskej federácie. 

Nezákonný transport a deportácia ľudí pod ochranou je závažným porušením Štvrtej Ženevskej konvencie o ochrane civilných osôb počas vojny a je vojnovým zločinom," uviedol americký minister Blinken. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Mimovládne organizácie žiadajú obmedziť moc generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ten má pre nich jasný odkaz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies