Šéf Európskej komisie vylúčil úpravy dohody o brexite, no zmeny v politickej deklarácii by mohli byť možné

NETKY.SK • 7 Február 2019, 14:07 • 2 min
Šéf Európskej komisie vylúčil úpravy dohody o brexite, no zmeny v politickej deklarácii by mohli byť možné

BRUSEL - Brusel 7. februára (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker počas dnešných hodín znovu vylúčil možnosť opätovného otvorenia dohody o brexite, ktorú s EÚ vyrokovala britská premiérka Theresa Mayová. Pripustil však, že by k určitým zmenám mohlo dôjsť v sprievodnej politickej deklarácii, o čom by mali obe strany ďalej rokovať, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Šéf eurokomisie sa v tomto zmysle vyjadril počas stretnutia s Mayovou v Bruseli, ktorá už počas schôdzky načrtla viacero možností riešenia sporov okolo takzvanej írskej poistky, ktorá je hlavnou prekážkou brániacou schváleniu dohody o brexite v britskom parlamente.

 

img

 

"Predseda Juncker zdôraznil, že európska dvadsaťsedmička (EU27) dohodu o odchode opätovne neotvorí... Uviedol však, že je otvorený tomu, aby bolo doplnené znenie politickej deklarácie, ktorú odsúhlasila EU27 a Británia," uvádza sa v spoločnej deklarácii vydanej po stretnutí oboch lídrov.

 

Prípadné úpravy deklarácie by podľa Junckera mohli súvisieť s budúcimi vzťahmi medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom a umožniť obom stranám, aby boli ambicióznejšie, čo do obsahu a rýchlosti.

 

img

 

Už v pondelok by sa mali v Štrasburgu stretnúť hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier a britský minister pre brexit Stephen Barclay. Juncker a Mayová sa dohodli, že sa znovu stretnú ešte v priebehu februára.Obaja lídri sa dohodli, že ich tímy budú viesť rozhovory o tom, či sa dá nájsť cesta vpred, ktorá by získala čo najširšiu podporu v britskom parlamente a rešpektovala smernice Európskej rady.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies