SDKÚ: Sociálne dávky by mali dostať len rodiny, ktoré prejdú testom

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 11:16 • 2 min
SDKÚ: Sociálne dávky by mali dostať len rodiny, ktoré prejdú testom

BRATISLAVA - Opozičná strana SDKÚ-DS navrhuje zaviesť testovanie pracovnej aktivity rodiny. Má ísť o spravodlivé riešenie rozdelenia sociálnych dávok, ktoré prinesie úsporu na výdavkoch štátu a zvýši počet pracujúcich.

slovakia

left justify in out

"Navrhujeme rozdeliť rodiny na tie, ktoré sa snažia a vyvíjajú aktivitu k získaniu práce a jej udržaniu, a na tie, ktoré tak nerobia a systematicky žijú zo sociálnych dávok," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave poslanec NR SR za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Ako dodal, systematické testovanie aktivity rodín má spočívať v tom, že na plnú podporu od štátu bude mať nárok len tá rodina, v ktorej aspoň jeden rodič v priebehu posledných štyroch rokov pracoval alebo študoval v súčte aspoň 274 dní. Potrebné údaje má dodať Sociálna poisťovňa (SP), pre ktorú to podľa Kaníka nebude žiadny problém, nakoľko disponuje relevantnými informáciami.

"V prípade, že tento test pracovnej aktivity rodín nebude splnený, tak sa niektoré dávky nebudú vyplácať vôbec," vysvetlil Kaník a dodal, že zmenou by sa malo dosiahnuť, aby pracujúci mali vyšší príjem ako tí, ktorí systematicky nepracujú. V prípade nesplnenia testu aktivity by sa nemal vyplácať napríklad príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa a rodičovský príspevok bude znížený o 50 %.

Podpredseda strany Ivan Štefanec navrhol zaviesť Pakt solidarity rodiny a štátu, ktorý je podľa neho potrebný z troch dôvodov. Prvým je, že konsolidácia verejných financií nemôže ísť na úkor bežných ľudí. Druhým dôvodom je princíp "pracovať sa oplatí" a tretím je solidarita medzi štátom a rodinou. "Solidarita rodiny by mala byť vyjadrená tak, že rodina sa môže rozhodnúť, či sa chce vzdať časti, alebo celej štátnej sociálnej podpory," uviedol Štefanec. Ako dodal, štát by mal byť solidárny tak, že jeho spotreba nebude rásť rýchlejšie ako podpora rodín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies