Samosprávy dosiahli v 1. polroku prekvapivo dobré výsledky hospodárenia

NETKY.SK • 18 August 2023, 08:48 • 2 min
Samosprávy dosiahli v 1. polroku prekvapivo dobré výsledky hospodárenia

Bratislava-Napriek vyčerpávajúcom boji s pandémiou, starostlivosťou o utečencov aj infláciou sa samosprávam podľa dát z Ministerstva financií darí fajn

slovakia

left justify in out

Samosprávy na Slovensku majú na hlavách toho celkom dosť. Asi najviac si ich predstavitelia užili počas pandémie koronavírusu, kedy im boli prideľované aj také činnosti, ktoré mala mať v kompetencii štátna garnitúra. Všetky organizačné aktivity ako testovania občanov, neustále dezinfikovanie priestorov, obmedzená prevádzka úradov a všetko s tým spojené, im pridalo vrásky na čele. Po skončení pandémie zase ubytovávali utečencov z Ukrajiny, ktorým poskytovali v obciach aj mestách kompletnú starostlivosť. Stálo ich to nemálo času, nervov aj finančných prostriedkov. Zvyšovanie cien energií im tiež na radosti nepridalo. Napriek tomu, situáciu samospráv v súčasnosti hodnotia z Ministerstva financií SR pozitívne.

 

Samosprávy sú napriek zvýšeným cenám energií v dobrej finančnej kondícii. Výsledok ich hospodárenia sa medziročne zlepšil o 153,8 milióna eur a v prípade vyšších územných celkov (VÚC) o 24 miliónov eur. Vyplýva to z aktuálnych dát Ministerstva financií (MF) SR o hospodárení obcí a VÚC za prvý polrok 2023, informoval vo štvrtok rezort financií. Hodnotenie ministerstvo zverejnilo krátko pred stretnutím premiéra Ľudovíta Ódora so zástupcami samospráv, ktoré od vlády žiadajú doplatenie 108 miliónov eur ako kompenzáciu vysokých cien energií. Stretnutie je naplánované na piatok 18. augusta 2023 doobeda.

"Príjmy obciam medziročne stúpli o takmer 16 %, v prípade VÚC o vyše 14 %. Medziročný nárast daní v absolútnych sumách je zároveň viac ako dvojnásobne vyšší ako medziročný nárast energií," uviedli z ministerstva. Výdavky na energie obciam stúpli o 75,4 milióna eur, pričom daňové príjmy (daň z príjmu fyzických a právnických osôb) o 190,4 milióna eur. V prípade VÚC je podľa rezortu situácia podobne priaznivá.

 

Daňové príjmy medziročne vzrástli o 83,5 milióna eur a výdavky na energie o 11,4 milióna eur. Pozitívny vplyv na hospodárenie obcí mali podľa rezortu financií zvýšené granty a transfery zo štátu, ako aj vyplatenie celej sumy dane z príjmu právnických osôb už v apríli tohto roka. Nárast cien energií štát navyše výrazne kompenzuje uvoľnením 77 miliónov eur pre regionálne školstvo.

"MF v súčasnosti na základe polročných výkazov neeviduje nárast obcí, ktoré by prekračovali limity záväzkov po lehote splatnosti. Zadlženie obcí za druhý kvartál je na úrovni 17 %, čo ani zďaleka neprekračuje hranicu 50 % alebo 60 % skutočných bežných príjmov, teda červenú čiaru, ktorú stanovuje zákon," dodali z rezortu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies