Poľský prezident podpísal ďalší sporný zákon

NETKY.SK • 15 August 2021, 08:10 • 2 min
Poľský prezident podpísal ďalší sporný zákon

VARŠAVA - Poľský prezident v sobotu podpísal legislatívu, ktorá obmedzuje práva bývalých majiteľov majetku v Poľsku, vrátane preživších obetí holokaustu a ich potomkov, opätovne získať majetok skonfiškovaný v období komunizmu.

slovakia

left justify in out

Tento zákon nahneval Izrael a USA. Americký minister zahraničia Antony Blinken poľského prezidenta Andrzeja Dudu tento týždeň vyzval, aby zákon vetoval a uviedol, že táto legislatíva by vážne obmedzila preživších holokaust a ich rodiny a tiež iných židovských a nežidovských majiteľov pri reštitúcii majetku skonfiškovaného počas komunistickej éry Poľska. Informoval portál polsatnews.pl.

 

Prečítajte si: Poľský parlament schválil sporný mediálny zákon

Duda vo vyhlásení konštatoval, že otázku starostlivo analyzoval a rozhodol sa zákon podpísať, aby ukončil právnu neistotu a podvody spojené s majetkom, ktorého vlastníctvo nie je jasné ani desaťročia po druhej svetovej vojne. Duda rozhodne odmietol, že by zákon bol namierený konkrétne proti Židom, ktorí prežili holokaust.

 

Možno vás zaujme: Poľsko schválilo krádež majetku potomkom nacistických obetí

Pred druhou svetovou vojnou bolo Poľsko domovom najväčšej európskej židovskej komunity. Väčšina z nich zahynula počas holokaustu za okupácie nacistickým Nemeckom a ich majetok skonfiškovali. Poľské povojnové komunistické úrady tento majetok zhabali spolu s majetkom mnohých nežidovských majiteľov. Po páde komunizmu v roku 1989 sa pre bývalých majiteľov tohto majetku otvorila možnosť získať ho naspäť. O niektorých prípadoch rozhodli súdy, ale Poľsko nikdy neschválilo komplexný zákon, ktorý by reguloval reštitúcie, a niektoré prípady boli spojené s podvodmi. „Som presvedčený, že mojím podpisom sa skončí éra právneho chaosu, éra reprivatizačných mafií, neistota miliónov Poliakov," povedal Duda.

 

Podobný článok: V Poľsku bol prijatý zákon, na ktorý majú Izraelčania ťažké srdce

 

"Som rád, že napriek vášnivým politickým sporom, ktoré nás denne sprevádzajú okolo týchto zmien, ktoré sú z pohľadu poľských žien a Poleniek mimoriadne dôležité, sa nám podarilo dosiahnuť politický konsenzus. Žiadna z politických skupín nebola proti novele KPA, ani v Sejme, ani v Senáte. Ešte jasnejšie to ukazuje, aké dôležité a očakávané tieto právne zmeny sú a že sa u nás tešia širokej podpore."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies