VIDEO: Vodcu vojenskej junty vyhlásili za prezidenta Burkiny Faso

NETKY.SK • 16 Február 2022, 13:16 • 2 min
VIDEO: Vodcu vojenskej junty vyhlásili za prezidenta Burkiny Faso

OUAGADOUGOU - Novým prezidentom západoafrického štátu Burkina Faso sa v stredu stal Paul-Henri Sandaogo Damiba. Junta sa ujala moci pri januárovom prevrate, ktorým zvrhla zvoleného prezidenta Rocha Marca Christiana Kaborého.

slovakia

left justify in out

Inauguračnú ceremóniu vysielala v priamom prenose štátna televízia. Vodca junty, 41-ročný podplukovník Damiba, prisahal, že bude rešpektovať a chrániť ústavu, zákony a súbor opatrení, ktoré vydala nová vojenská vláda.

 

 

Nový prezident bol počas prísahy oblečený v maskovacej uniforme, na hlave mal červený baret a bol opásaný šerpou vo farbách štátnej vlajky. Na slávnostnom akte v sídle burkinskej Ústavnej rady boli prítomní len miestni novinári.

 

Ústavná rada, ktorá má kompetencie ústavného súdu, už minulý týždeň potvrdila Damibu vo funkcií hlavy štátu a najvyššieho veliteľa ozbrojených síl. Prezidentskú funkciu by mal zastávať len na prechodnú dobu. Jej trvanie však zatiaľ nestanovili.

 

Prečítajte si tiež: Nemci si zvolili prezidenta

 

Junta prisľúbila, že sa vráti k dodržiavaniu ústavného poriadku „v rozumnom čase“. Burkine Faso po prevrate z 24. januára pozastavili členstvo v Africkej únii.

 

img

 

Prevratu predchádzala vzbura časti vojenských posádok, ktoré protestovali proti nedostatku prostriedkov na boj s džihádistickými ozbrojenými skupinami ohrozujúcimi bezpečnosť Burkiny Faso i okolitých krajín.

 

Burkina Faso, bývalá francúzska kolónia, od roku 2015 zvádza boje s džihádistami napojenými na al-Káidu a Islamský štát, ktorí do jej severných regiónov začali prenikať z Mali a Nigeru. Ich útoky si vyžiadali už vyše 2 000 obetí, zatiaľ čo zhruba 1,5 milióna ľudí utieklo zo svojich domovov.

 

Možno vás zaujme: Rusko ukončilo vojenské cvičenie na Kryme

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies