Turecké ministerstvo obrany oznámilo začiatok dodávok ruských rakiet S-400

NETKY.SK • 12 Júl 2019, 12:57 • 2 min
Turecké ministerstvo obrany oznámilo začiatok dodávok ruských rakiet S-400

ANKARA – Ministerstvo obrany Turecka oznámilo počas dnešného dňa, že už prijíma dodávky ruských protilietadlových raketových systémov S–400. Na ministerstve upresnili, že prvá skupina komponentov na základe zmluvy o protivzdušnej obrane bola doručená 12. júla do leteckej základne Myurted.

slovakia

left justify in out

"Prvá skupina komponentov k S-400 v rámci zmluvy o protivzdušnej obrane bola dodaná na leteckú základňu Myurted v Ankare," hovorí sa vo vyhlásení. V oznámení sa uvádza, že dodávky "sa začali 12. júla 2019."

 

"Zostávajúce komponenty S-400 sa budú do Turecka prevážať postupne v najbližších dňoch," uviedla vláda krajiny vo svojom komuniké.

 

"Dodávky ďalších komponentov budú pokračovať v blízkej budúcnosti. Keď systémy budú plne pripravené, asledne sa zapoja," hovorí dokument.

 

Rusko prevádza technológiu S-400 do Turecka. Dohoda o dodávke Ankare protilietadlových raketových systémov predpokladá čiastočné poskytnutie výrobných technológií zákazníkovi. 

 

S-400 "Triumf", ruský protilietadlový raketový systém dlhého a stredného dosahu, je navrhnutý tak, aby zničil vzdušné útoky a prieskumné systémy, leteckých prostriedkov a akékoľvek iné vzdušné ciele za podmienok intenzívneho útoku a elektronického protiopatrenia.

 

USA sa aktívne snažia zabrániť Turecku v kúpe S-400. Washington už predtým Ankaru upozornil, že v prípade akvizície týchto zbraňových systémov Spojené štáty odmietnu Turecku predávať stíhacie bombardéry F-35. Tureckí predstavitelia odpovedali na tieto vyhlásenia, že Turecko sa s Ruskom nedostane do konfrontácie ohľadom odmietnutia S-400, pretože v súčasnej dobe je medzi oboma krajinami vytvorené partnerstvo.

 

Turecký prezident Erdogan sa vyjadril, že vláde USA nerozumie. "Keď Američania dodávali svoje zbrane teroristom v Sýrii, považovali to za normálne, a keďže Rusko dodáva moderné zbrane do Turecka, okamžite sa začali sťažovať. Napríklad v Grécku sú v prevádzke ruské S-300, ale USA to nerieši."

 

"Keďže sa tak vyhrážate, potom navrhujeme vystúpiť z NATO. Nepotrebujeme aby nám stanovili podmienky, nie sme malá krajina, a vieme sa rozhidnúť aj sami. Dokonca aj ľudia našej krajiny si myslia, že od NATO nie je žiadny úžitok, nie ste schopní chrániť našu krajinu, len všetko zhoršujete," povedal turecký prezident. 

 

Väčšina ľudí v Turecku vyhlásila, že by chceli samostatne vystúpiť z NATO, aby sa v budúcnosti podobné problémy už neopakovali.

                 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies