S Hlinovým útokom legislatíva nepočítala

NETKY.SK • 5 September 2013, 14:46 • 2 min
S Hlinovým útokom legislatíva nepočítala

BRATISLAVA - Mandátový a imunitný výbor národnej rady si zatiaľ nevie poradiť s fyzickým útokom nezaradeného poslanca Alojza Hlinu na zákonodarcu Smeru-SD Antona Martvoňa v pléne parlamentu.

slovakia

left justify in out

"Konštatovali sme do istej miery stav legislatívnej núdze. Vynorila sa potreba konzultovať tieto veci širšie, možno aj z prostredia polície a prokuratúry, možno z prostredia ministerstva spravodlivosti a aj ústavného súdu. Naozaj, ide o nový moment, ktorý sa ešte v slovenskej politickej praxi nevyskytol, aby priamo na rokovaní parlamentu došlo k fyzickému napadnutiu," povedal dnes po rokovaní mandátového výboru jeho predseda Miroslav Číž (Smer-SD).

Výbor prerušil rokovanie a pokračovať bude v utorok o 13:00. Číž pripomenul, že legislatíva doteraz počítala s poslaneckou imunitou, o ktorú však zákonodarcovia nedávno prišli. Členovia výboru sa podľa jeho slov budú snažiť hľadať korektné a objektívne riešenie, ktoré nebude vzbudzovať pochybnosti z účelového konania, pričom do budúcna sa bude musieť pravdepodobne doplniť zákon, aby sa zabránilo fyzickým útokom v sále. Osobne si Číž myslí, že Hlina sa útokom dopustil trestného činu výtržníctva a išlo aj o napadnutie ústavného činiteľa.

Poslanec za SaS Martin Poliačik naznačil, že výbor sa bude venovať aj podnetu Hlinu na Martvoňa, ak by takýto podnet Hlina podal. "Ja osobne to pánovi Hlinovi odporúčam," konštatoval Poliačik.

Hlina, ktorý dnes čakal, že ho výbor zavolá na vypočutie, odkázal jeho členom, že nemá problém vypovedať, ale iba v prípade, že zasadnutie výboru bude verejné. Inak pred výbor nepredstúpi. Poslanec Poliačik v tom vidí problém, keďže rokovací poriadok explicitne hovorí o tom, že rokovania mandátového a imunitného výboru pri takýchto záležitostiach sú neverejné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies