S. Dusík vystavuje v bratislavskom Michalskom dvore aj kresťanskú tematiku

NETKY.SK • 20 Apríl 2011, 12:15 • 2 min
S. Dusík vystavuje v bratislavskom Michalskom dvore aj kresťanskú tematiku

S. Dusík vystavuje v bratislavskom Michalskom dvore aj kresťanskú tematiku

slovakia

left justify in out

img

Výber z tvorby výtvarníka Stana Dusíka je na výstave v bratislavskej galérii Michalský dvor. Pod názvom Maľba, kresba, ilustrácie potrvá do 22. mája.
"Stano Dusík patrí medzi najlepších slovenských grafikov a ilustrátorov, akých poznám," povedal na utorkovej (19. 4.) vernisáži pre TASR kurátor výstavy Dušan Dušek. Zároveň pripomenul, že ako spisovateľ je rád, že ilustroval aj niektoré jeho knihy. Pre neho sú nepoznanou tvorbou Dusíkove obrazy so sakrálnymi motívmi, ktorými nebol známy pred emigráciou do Talianska.
Jednu miestnosť galérie zaplnili ilustrácie z kníh Hrnček var, Janko Hraško, Rosabianca e Rosa Rosa, Marco polo, Kocúr v čižmách, Barbablú, Pinocchio či Peťo a vlk. Deväť exlibrisov z rokov 1976-1982 je ukážkou z malých grafických diel. Väčšia miestnosť obsahuje prevažne maľby. Ich názvy Šum lesa, Záhrada jednoduchých, Primavera (Jar) potvrdzujú prírodnú inšpiráciu, Maťko a Miško portrétnu tvorbu. Veľký cyklus je s kresťanskou tematikou – Vzkriesenie, Modlitba, Ukrižovanie, Judáš, Vzali Pána z hrobu, Sen staviteľa katedrál a iné.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies