Rušňovodič dostal 3 signály, aby spomalil

NETKY.SK • 2 August 2013, 18:00 • 2 min
Rušňovodič dostal 3 signály, aby spomalil

MADRID - Vyšetrovatelia uviedli, že rušňovodič španielskeho vlaku, ktorý pri havárii usmrtil 79 ľudí, dostal tri varovania, aby znížil rýchlosť. Stalo sa tak počas dvoch minút predtým, než súprava vyletela z koľají.

slovakia

left justify in out

V súdnom vyhlásení z piatka sa uvádza, že rušňovodič sa rozprával telefonicky s kolegom, keď dostal prvé akustické varovanie vo svojej kabíne, že sa pred ním nachádza zóna s prudko zníženou rýchlosťou. Podľa týchto údajov analýza čiernej skrinky vlaku ukázala, že posledné upozornenie prišlo 250 metrov pred nebezpečnou zákrutou, kde sa nešťastie odohralo. V tom čase sa súprava rútila rýchlosťou 195 kilometrov za hodinu namiesto povolených 50. Vlak sa vykoľajil v rýchlosti 179 kilometrov za hodinu.

Vlak z Madridu do mesta Ferrol havaroval minulý týždeň pri pútnickom meste Santiago de Compostela. Súprava sa vrútila obrovskou rýchlosťou do ostrej zákruty, v ktorej sa vykoľajila, vrazila do betónového múru a začala horieť. Vo vlaku sa v čase nešťastia nachádzalo vyše 200 ľudí, 79 z nich nehodu neprežilo. Rušňovodiča obvinili zo zabitia z nedbalosti. Francisco José Garzón Amo podľa prepisu zverejneného v stredu denníkom El País pred súdom vypovedal, že brzdil, no vykoľajeniu sa už nedalo vyhnúť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies