Rusko zaviedlo na sporných Kurilských ostrovoch vysokorýchlostný internet

NETKY.SK • 26 Február 2019, 15:48 • 2 min
Rusko zaviedlo na sporných Kurilských ostrovoch vysokorýchlostný internet

MOSKVA - Rusko zaviedlo vysokorýchlostné internetové služby na súostroví Kurily pri svojom ďalekovýchodnom pobreží napriek tomu, že dané teritórium je predmetom dlhodobých územných sporov s Japonskom. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Štátna telekomunikačná spoločnosť Rostelekom uviedla, že medzi ruským ostrovom Sachalin a predmetným archipelom bol položený 815 kilometrov dlhý kábel z optických vláken, ktorý zabezpečí štyrom mestám a obciam na ostrovoch Iturup, Kunašir a Šikotan vysokorýchlostné internetové pripojenie.

 

Projekt stál vyše 44 miliónov eur a väčšina nákladov bola pokrytá zo štátneho rozpočtu. Rusko a Japonsko si nárokujú suverenitu nad štvoricou ostrovov, ktoré sú v Japonsku známe ako Severné teritóriá a v Rusku ako Južné Kurily. Ostrovy obsadili a zabrali v posledných dňoch druhej svetovej vojny sovietski vojaci.

 

 

Ruský prezident Vladimir Putin a japonský premiér Šinzó Abe pravidelne rokujú o riešení tejto problematiky, ktorá je zároveň príčinou toho, že Moskva a Tokio dodnes oficiálne nepodpísali mierovú dohodu.

 

Internetový projekt je podľa Reuters ďalším znakom toho, že Rusko napriek prebiehajúcim rokovaniam nie je ochotné vzdať sa týchto ostrovov. Moskva v decembri oznámila, že vybudovala na predmetných ostrovoch nové kasárne pre svojich vojakov a plánuje tam zriadiť ďalšie zariadenia pre obrnené vozidlá.

 

Ruský energetický gigant Gazprom zároveň vyhlásil, že hodlá na Sachaline postaviť prevádzku na ťažbu skvapalneného zemného plynu, ktorá má zásobovať Kurilské ostrovy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies