Greenpeace chce trestať štát za nečinnosť v oblasti klímy

NETKY.SK • 8 Február 2021, 06:45 • 2 min
Greenpeace chce trestať štát za nečinnosť v oblasti klímy

BRATISLAVA - Nečinnosť štátu v boji proti klimatickým zmenám by mala byť nelegálna aj na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Uviedol to koordinátor klimatickej kampane pre Greenpeace Slovensko Pavol Fábry. Reagoval tak na rozsudok vo francúzskom „prípade storočia“, v ktorom stáli štyri environmentálne a ľudskoprávne organizácie proti štátu.

 

Naplniteľné ciele

Súd uznal Francúzsko vinným z nečinnosti v boji proti klimatickým zmenám. Podľa jeho rozhodnutia môže k produkcii emisií prispievať aj nečinnosť štátu. Ten by tak mal odškodniť ľudí, ktorým emisie spôsobili ujmu.

„Takisto je dôležité požadovať, aby boli štáty povinné stanoviť také ciele, ktoré nás skutočne ochránia pred najhoršími dopadmi klimatickej krízy. Hlavným cieľom Parížskej dohody je udržať rast globálnej priemernej teploty čo najbližšie pri 1,5 stupni Celzia a štáty by si mali určiť také ciele, ktoré nám dávajú najväčšiu šancu tento cieľ naplniť,“ povedal pre agentúru SITA Fábry.

 

 

Mohlo by vás zaujímať: Greenpeace bude do stredy blokovať úrady vlády. Čo požadujú od Matoviča?

 

Verdikt vo Francúzsku môže byť precedens
Súčasnú dohodu členských krajín Európskej únie (EÚ) o znížení emisií skleníkových plynov do roku 2030 o 55 percent v porovnaní s rokom 1990 pritom nepovažuje za cieľ, ktorý by bol v súlade s Parížskou dohodou.

 

Samotný „prípad storočia“ ešte nie je ukončený. Súd bude ešte rozhodovať o tom, či bude možné právne zaviazať štát k doplňujúcim opatreniam pre riešenie klimatických zmien.

Výsledok súdneho procesu vo Francúzsku by sa podľa Vincenta Bujňáka, odborného asistenta z Katedry ústavného práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, mohol stať precedensom aj v iných krajinách.

 

img

 

„Ako uvádza právna veda, súdy na rozdiel od výkonnej moci nevládnu logikou sily, ale silou logiky. Takéto rozhodnutie sa môže stať presvedčovacím precedensom v závislosti od sily argumentov, ktoré sú v ňom obsiahnuté a teda nie je vylúčené jeho nasledovanie súdmi v iných štátoch,“ zhodnotil Bujňák.

 

Doposiaľ bolo vo svete podaných približne 600 žalôb súvisiacich s klímou.

 

Prečítajte si tiež: Milovník prírody opísal, aký je jeho vzťah so Zuzanou Čaputovou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona