Začal sa virtuálny summit prezidentov USA a Číny

NETKY.SK • 16 November 2021, 10:15 • 2 min
Začal sa virtuálny summit prezidentov USA a Číny

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden otvoril v noci na utorok virtuálny summit s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom slovami o tom, že cieľom USA je ubezpečiť sa, že vzájomné súperenie medzi USA a Čínou "neprerastie do konfliktu".

slovakia

left justify in out

Americký prezident otvoril summit  o 19:45 (utorok 1:45 SEČ)."Zdá sa, že našou povinnosťou ako lídrov Číny a Spojených štátov je zabezpečiť, aby súperenie medzi našimi krajinami neprerástlo do konfliktu, a to či už úmyselného alebo neúmyselného," uviedol Biden na začiatku summitu.

 

img
 

Podľa Si Ťin-pchinga je potrebné, aby sa medzi oboma stranami zlepšila komunikácia."Som pripravený s vami spolupracovať, pán prezident, na dosiahnutí konsezusu a na podnikaní aktívnych krokov k tomu, aby sa čínsko-americké vzťahy pohli pozitívnym smerom," uviedol Si Ťin-pching, ktorý nazval Bidena "starým priateľom".

 

img
      

Summit prezidentov USA a Čína, ktorý iniciovali Spojené štáty, podľa AP umožní lídrom týchto dvoch krajín, aby spoločne prediskutovali širokú škálu tém.

      

Čínski predstavitelia uviedli, že vnímajú ako hlavnú tému tohto summitu Taiwan. Vzťahy medzi Washingtonom a Pekingom sa v období posledných týždňov totiž zhoršili najmä v spojitosti s Taiwanom. Čína tento autonómny ostrovný štát považuje za svoje vlastné územie a jej stíhačky v poslednom čase čoraz častejšie narušujú vzdušný priestor Taiwanu. Washington Taiwanu pritom opakovane vyjadril podporu.        
      

Možno vás zaujme: Kongresmani vyzvali Bidena, aby vyslal do Čierneho mora vojnové lode

 

"Je to najdôležitejší a najcitlivejší problém vo vzťahoch Číny a USA," uviedol v pondelok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien.
      

Od Bidenovho nástupu do funkcie zatiaľ dvojica prezidentov absolvovala dva telefonické rozhovory. Biden, rovnako ako jeho predchodca Donald Trump, voči Číne zaujal neústupčivý postoj a túto ázijskú krajinu považuje za najväčšiu výzvu 21. storočia, konštatuje AFP.

            

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies