Putin vystúpil na medzinárodnej konferencii o umelej inteligencii a digitálnej transformácii

NETKY.SK • 4 December 2020, 17:29 • 2 min
Putin vystúpil na medzinárodnej konferencii o umelej inteligencii a digitálnej transformácii

NOVO-OGAREVO - Ruský prezident Vladimír Putin, ktorý vystúpil na medzinárodnej online konferencii Artificial Intelligence Journey (AI Journey) 4. decembra, hovoril o dôležitosti umelej inteligencie a zároveň spomenul riziká jej používania. Hlavné tézy vystúpenia v materiáli TASS.

slovakia

left justify in out

O umelej inteligencii

Putin označil umelú inteligenciu za základ pre nový skok vo vývoji ľudstva a poznamenal, že môže poskytnúť „neuveriteľné objavy“. Prezident zdôraznil, že tieto technológie "prenikajú a budú prenikať do všetkých sfér života: výroby, sociálnej sféry, vedy a dokonca aj kultúry".

 

img

 

Ruský vodca je presvedčený, že umelá inteligencia nebude schopná nahradiť človeka, ale stáva sa jeho verným pomocníkom. Je presvedčený, že ľudia sa musia naučiť, ako riadiť umelú inteligenciu, a preto je potrebné nepopierať pokrok, ale byť kompetentní a pozerať sa do budúcnosti.

 

Podľa prezidenta je hlavný vývoj v Rusku v oblasti umelej inteligencie založený na domácich technológiách.

 

Putin uviedol, že vývoj umelej inteligencie so sebou nesie určité riziká, ale "záleží na človeku, ako opatrne s týmito príležitosťami naloží". Poveril kabinet ministrov, aby urýchlene predložil parlamentu návrhy zákonov o experimentálnych právnych režimoch v oblasti umelej inteligencie.

 

Putin tiež poveril vládu začiatkom roku 2021, predstaviť návrh zákona o prístupe vývojárov umelej inteligencie k veľkým dátam, vrátane tých, ktoré sú na príkaz vládnych agentúr.

 

img

 

Putin dúfa, že umelá inteligencia sa nestane prezidentom, "aspoň zatiaľ". Hlava RF (Ruskej federácie) navrhol pripraviť morálny a etický kódex pre prácu umelej inteligencie.

 

O digitálnej transformácii

Prezident oznámil potrebu digitálnej transformácie celej krajiny v nasledujúcich 10 rokoch. Digitálna transformácia v Rusku podľa neho ovplyvní každého človeka a všetky úrovne riadenia.

 

img

 

Putin poveril kabinet ministrov, aby pripravil stratégie digitálnej transformácie pre 10 kľúčových sektorov ruskej ekonomiky a sociálnej sféry. Okrem toho nariadil vláde, aby zlepšila výučbu matematikyinformatiky na školách.

 

Prezident je presvedčený, že pandémia koronavírusu potlačila vývoj technológií. Poznamenal, že najmä technológie pomáhajú učiteľom udržiavať priame spojenie so žiakmi a študentmi.

 

img

 

Putin oznámil plány na zavedenie automatického poskytovania väčšiny verejných služieb. Ohlásil tiež plány na rozsiahle využitie umelej inteligencie v lekárskych inštitúciách v Rusku a poznamenal, že krajina bude naďalej venovať pozornosť digitalizácii v medicíne. Podľa prezidenta v Rusku vznikne šesť veľkých výskumných centier IT.

 

 Zdroj: https://go.tass.ru/aQQk

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies