Rusko prisľúbilo, že Poľsku vráti vrak lietadla TU-154 čo najskôr

NETKY.SK • 17 December 2012, 12:49 • 2 min
Rusko prisľúbilo, že Poľsku vráti vrak lietadla TU-154 čo najskôr

Rusko prisľúbilo, že Poľsku vráti vrak lietadla TU-154 čo najskôr - Svet Rusko dnes prisľúbilo, že Poľsku čo najskôr vráti vrak lietadla TU-154, ktoré pred dvoma rokmi havarovalo pri Smolensku, pričom prišlo o život všetkých 96 ľudí na palube, vrátane pre

slovakia

left justify in out

imgRusko dnes prisľúbilo, že Poľsku čo najskôr vráti vrak lietadla TU-154, ktoré pred dvoma rokmi havarovalo pri Smolensku, pričom prišlo o život všetkých 96 ľudí na palube, vrátane prezidenta Lecha Kaczyňského. 

Prisľúbil to dnes minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý dnes v Moskve prijal svojho poľského rezortného kolegu Radoslawa Sikorského.

Poľsko už neraz deklarovalo frustráciu z toho, že ruskí vyšetrovatelia nechcú vrátiť vrak lietadla TU-154 ani dva roky po tom, čo sa v hustej hmle zrútilo pri smolenskom letisku, odkiaľ sa mala poľská delegácia presunúť do Katynského lesa, kde si mali uctiť pamiatku vojakov poľskej armády zavraždených v roku 1940. 

Sikorski dokonca minulý týždeň žiadal o intervenciu v tejto veci šéfku európskej diplomacie Catherine Ashtonovú. Dnes počas rokovaní s Lavrovom upozornil, že ďalšie zadržiavanie trosiek lietadla by sa mohlo negatívne prejaviť na dvojstranných vzťahoch. Dodal, že poľská strana by uvítala, keby sa záležitosť doriešila v duchu súcitu a účasti, akú Rusko prejavovalo poľskému ľudu bezprostredne po tragédii.

Lavrov dnes na spoločnej tlačovej konferencii uviedol, že je v záujme Ruska, aby sa vyšetrovanie tragédie uzavrelo čo najskôr a aby poľská strana mohla prevziať vrak lietadla. Dodal, že vyšetrovanie sa blíži k záveru. 

Poľskí vyšetrovatelia tvrdia, že svoj podiel viny na leteckej katastrofe majú okrem poľského pilota aj ruskí letoví dispečeri. 

Obaja ministri dnes ešte posúdili úroveň spolupráce a vyslovili sa za ďalšiu liberalizáciu pohraničného režimu medzi oboma štátmi, ako aj medzi Ruskou federáciou a EÚ.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies