Francúzi po útoku v Nice zvýšili stupeň bezpečnosti štátu

NETKY.SK • 29 Október 2020, 16:26 • 2 min
Francúzi po útoku v Nice zvýšili stupeň bezpečnosti štátu

BRATISLAVA - Po zabití troch ľudí v bazilike Notre-Dame v Nice zvýšili bezpečnostnú výstrahu vo Francúzsku na najvyšší stupeň. Zvýšenie výstrahy v rámci národného bezpečnostného systému Vigipirate oznámil premiér Jean Castex. Ten zároveň útok odsúdil ako zbabelý a barbarský.

slovakia

left justify in out

Ako z filmu 
Útočník s nožom napadol dve ženy a muža v bazilike vo štvrtok ráno. Staršia žena a muž zomreli priamo na mieste. Druhej žene, ktorú útočník niekoľkokrát pobodal, sa podarilo ujsť do neďalekej kaviarne, ale zraneniam neskôr podľahla. Podozrivého polícia postrelila a zadržala.

 

 

Išlo o teroristický čin 
Starosta Nice Christian Estrosi novinárom povedal, že všetko ukazuje na "teroristický útok v srdci baziliky Notre-Dame", pričom spomenul aj slovo "islamofašizmus". Podozrivý podľa jeho slov opakoval "Allahu Akbar" (Boh je veľký).

 

Na mieste činu aj prezident 
Príčina útoku zatiaľ nie je známa. Protiteroristický prokurátor začal v súvislosti s prípadom vyšetrovanie vraždy. Prezident Emmanuel Macron navštívil miesto činu, kde sa stretol s políciou.

 

img

 

Nebol jediný 
Štvrtkový útok v Nice, ktoré bolo pred štyrmi rokmi dejiskom teroristického útoku, čo si vyžiadal 86 mŕtvych, nebol vo štvrtok jediný. V Montfavete pri Avignone polícia zastrelila muža, ktorý jej hrozil pištoľou. Pred francúzskym konzulátom v saudskoarabskej Džidde zase útočník napadol strážcu. Páchateľa zatkli a strážcu hospitalizovali.

 

Súciti Turecko aj Vatikán 
Francúzsky parlament v reakcii na dianie v Nice držal minútu ticha. Francúzska rada moslimskej viery útok odsúdila a vyjadrila solidaritu s obeťami a ich rodinami. Podporu Francúzsku vyjadril aj britský premiér Boris Johnson. Útok ostro odsúdilo tiež Turecko, ktoré má v ostatných dňoch s Francúzskom napäté vzťahy, a hovorca Vatikánu Matteo Bruni uviedol, že "priniesol smrť na miesto lásky a útechy".

 

img

 

V čase napätia a vrážd
Incident sa stal v čase, keď vo Francúzsku panuje napätie pre zverejnenie karikatúr proroka Mohameda a dva ďalšie nedávne útoky. Začiatkom mesiaca útočník na predmestí Paríža sťal učiteľa, ktorý v škole ukazoval spomínané karikatúry, v septembri zase dvaja ľudia utrpeli vážne zranenia pri útoku sekáčikom na mäso neďaleko bývalej redakcie satirického magazínu Charlie Hebdo v Paríži.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona