Trump sa priznal, že osobne nariadil vykonať kybernetický útok na ruskú továreň na trollov

NETKY.SK • 12 Júl 2020, 13:32 • 2 min
Trump sa priznal, že osobne nariadil vykonať kybernetický útok na ruskú továreň na trollov

Washington - Šéf Bieleho domu Donald Trump sa prvýkrát priznal, že v roku 2018 osobne nariadil, aby USA vykonali kybernetický útok na ruskú továreň na trollov. Povedal to v rozhovore pre The Washington Post.

slovakia

left justify in out

Zastaviť zasahovanie Ruska

Americký prezident Donald Trump prvýkrát priznal, že v roku 2018 schválil vykonanie kybernetického útoku, ktorého cieľom bola ruská Internetová výskumná agentúra, známa ako továreň na trollov.

 

Šéf Bieleho domu vysvetlil, že toto rozhodnutie prijal na základe spravodajských údajov o zasahovaní Ruska do volieb v USA.

 

"Zastavili sme to", - zdôraznil v rozhovore.

 

img

 

Podľa amerického prezidenta jeho predchodca Barack Obama v roku 2016 vedel, že Rusko s americkými voľbami "hrá", ale neurobil s tým nič. Dôvodom bolo to, že Obama očakával, že demokratický kandidát Hillary Clintonová vyhrá voľby, povedal Donald Trump.

 

Kybernetický útok na továreň na trollov

The Washington Post predtým informoval, že v novembri 2018 Spojené štáty uskutočnili operáciu proti továrni na trollov. To viedlo k odpojeniu továrne od internetu, čo uznala aj samotná Internetová výskumná agentúra. Spoločnosť však nazývala útok "úplne neúspešným".

 

Kybernetický útok na agentúru spustili, pretože ta "sa snažila zasiať rozpor medzi Američanmi" počas strednodobých volieb v roku 2018.

 

Predtým úradníci Bieleho domu a vláda USA oficiálne nepotvrdili informácie o útoku.

 

img

 

Stratégia protiopatrenia

Kybernetický útok sa stal iba jedným z prvkov širšej stratégie boja proti Rusku, uviedol Trump v rozhovore. Medzi ďalšie kroky menoval zasielanie protitankových zbraní na Ukrajinu, premenu Spojených štátov na jednu z hlavných krajín produkujúcich ropu a vyvíjanie tlaku na Nemecko, aby zastavilo výstavbu plynovodu Nord Stream-2.

 

Trump tiež označil za najdôležitejší krok modernizáciu americkej armády. Okrem toho zdôraznil, že bol schopný presvedčiť členské krajiny NATO, aby zvýšili rozpočet aliancie.

 

"Z krajín NATO som získal 140 miliárd dolárov. A aký je účel NATO? Rusko", - uviedol prezident Spojených štátov.

 

Rusko a zasahovanie do volieb v USA

Spojené štáty majú podozrenie, že továreň na trollov založil podnikateľ Evgeny Prigožin. Podľa USA jeho agentúra vytvorila falošné účty na sociálnych sieťach Facebook a Twitter ako aj kanály na YouTube. Továreň na trollov šírila prostredníctvom nich propagandu, dezinformácie a iným spôsobom sa snažila manipulovať verejnú mienku.

 

img

Evgeny Prigožin je na zozname sankcií USA. Najmä v roku 2018 bol spolu s ďalšími 12 ruskými občanmi obvinený zo zasahovania do prezidentských volieb v USA.

 

Prigožin zdôrazňuje, že spoločnosti, ktoré vlastní, "nijako nesúvisia s činnosťami zameranými na zasahovanie do amerických volieb".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies