Rusko nezaplatí Rade Európy

NETKY.SK • 29 Jún 2018, 16:57 • 2 min
Rusko nezaplatí Rade Európy

MOSKVA - Rusko nebude platiť členský príspevok v Rade Európy minimálne do konca roka 2018. Takéto riešenie bolo prijaté a bude verejne oznámené v blízkej budúcnosti, povedal zdroj v Rade federácie.

slovakia

left justify in out

"Naša pozícia sa nezmení, Rusko nezaplatí poplatok pokiaľ budú v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy (PZRE) diskriminačné podmienky, ktoré obmedzujú prácu našej delegácie. Pravidlá organizácie sa nijako nezmenili aj napriek pripomienkam z našej strany," povedal zdroj. Upresnil, že rozhodnutie sa týka druhej polovice roka 2018. Podľa neho, Rada Európy neplánuje za nezaplatenie uplatňovať žiadne sankcie.

 

Generálny tajomník Rady Európy, Thorbjørn Jagland, uviedol, že 30. júna uplynie pre Rusko lehota na zaplatenie členského príspevku. Ruská delegácia bola vzhľadom na svoju pozíciu vo vzťahu ku Krymu, zbavená niekoľkých právomocí na aprílovej schôdzi v 2014 roku (možnosť hlasovať, zúčastňovať sa monitorovacích aktivitách zhromaždenia a pod.). Ani v nasledujúcom roku PZRE tieto sankcie nezrušilo a dokonca pridalo niekoľko nových bodov. Ruská delegácia vyhlásila, že za takých podmienok nie je možné pracovať a prestala sa zúčastňovať na zhromaždení. Od roku 2016 Moskva neposiela dokumenty potrebné na akreditáciu delegácie.

 

Rusko opakovane navrhovalo riešenia na ukončenie tejto krízy. Na konci júna minulého roka, konflikt medzi Moskvou a Štrasburgom dosiahol novú úroveň, a ruská strana uviedla, že má v úmysle pozastaviť časť platby do Rady Európy za rok 2017 pokiaľ nebudúruskej delegácii vrátené všetky právomoci v PZRE. Aj napriek pozastaveniu platieb ruská strana aj naďalej spolupracuje na ratifikácii dokumentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
KAratina New
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies