Dnešná druhá voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR by mala byť verejná

NETKY.SK • 14 Február 2019, 08:44 • 2 min
Dnešná druhá voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR by mala byť verejná

BRATISLAVA - Podľa VIA IURIS z rokovacieho poriadku Národnej rady SR vyplýva, že aj opakovaná voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR by mala byť verejná.

slovakia

left justify in out

"Novelou zákona o rokovacom poriadku prijatou v roku 2011 bolo do rokovacieho poriadku zakotvené všeobecné pravidlo, že kandidáti na ústavných sudcov sa majú voliť verejne. Kandidáti na ústavných sudcov sa môžu voliť tajne iba vtedy, ak poslanci NR SR zmenia verejnú voľbu na tajnú. Zároveň bola tajná voľba výslovne vypustená aj z kľúčového ustanovenia rokovacieho poriadku týkajúceho sa voľby kandidátov na ústavných sudcov. Aj dôvodová správa k novele rokovacieho poriadku z roku 2011 výslovne uvádza, že účelom novely bolo odtajnenie voľby kandidátov na ústavných sudcov. Podľa všeobecne uznávaných pravidiel výkladu je zákon potrebné vykladať podľa zjavného úmyslu zákonodarcu, ktorým bolo zavedenie verejnej voľby kandidátov, " vysvetľuje organizácia VIA IURIS v stanovisku.

 

img


Organizácia dodáva, že rokovací poriadok výslovne počíta najprv s opakovaním voľby a nie hneď s novou voľbou. Rozhodnutie NR SR o umožnení verejnej voľby v 1. kole logicky platí aj pre opakovanú voľbu.

Poslanci Národnej rady SR budú dnes opäť voliť ústavných sudcov. Opakovaná voľba je na programe o 11:00, ešte pred ňou zasadne ústavnoprávny výbor, ktorý má zaujať stanovisko, či budú zákonodarcovia hlasovať verejne alebo tajne. Stanovisko od výboru žiada predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

 

img

Andrej Danko

 

Prvá voľba sa skončila ešte v utorok 12. februára podvečer neúspešne potom, ako ju zablokovali poslanci za stranu Smer-SD a SNS. Zo 119 odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 53 neplatných a 66 platných. V prípade opakovaného zlyhania hrozí znefunkčnenie Ústavného súdu SR, na ktorom v sobotu zostanú iba štyria sudcovia z trinástich. Na funkčnosť, respektíve rozhodovanie pléna súdu, je pritom potrebný minimálny počet siedmich sudcov. Do úvahy ešte prichádza možnosť, že poslanci zvolia iba menší počet uchádzačov. V takom prípade by Andrej Danko posunul tieto mená prezidentovi Andrejovi Kiskovi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies