V Ázii vznikla najväčšia obchodná dohoda na svete, podpísalo ju až 15 krajín

NETKY.SK • 16 November 2020, 06:32 • 2 min
V Ázii vznikla najväčšia obchodná dohoda na svete, podpísalo ju až 15 krajín

Vo včerajších hodinách sa podarilo 15-tim ázijským krajinám podpísať dosiaľ najväčšiu dohodu o voľnom obchode na svete. Pre Čínu to znamená obrovský krok smerom vpred z hľadiska jej vplyvu v oblasti.

slovakia

left justify in out

Členovia

Regionálne komplexné hospodárske partnerstvo (RCEP) zahŕňa 10 ekonomík juhovýchodnej Ázie (ASEAN) Vietnam, Singapur Indonézia, Malajzia, Thajsko, Filipíny, Mjanmarsko, Brunej, Laos a Kambodža. Okrem nich je tam už spomínaná Čína, Japonsko, Južná Kórea, Nový Zéland a Austrália, ktorých členovia tvoria približne 30 percent globálneho HDP.

 

img

 

Podpis dohody 
Pokusy o podpis dohody pretrvávali už od roku 2012, avšak nakoniec sa jednotlivé krajiny dohodli na jej uzavretí až počas summitu v juhovýchodnej Ázii, kde bol prioritnou témou návrat zasiahnutých ekonomík do starých koľají.

 

"Za súčasnej situácie na svetovej scéne je veľkým úspechom toto podpísanie dohody, aj keď to trvalo osem rokov. Predstavuje lúče Slnka medzi oblakmi," uviedol po virtuálnom podpísaní čínsky premiér Li Kche-čchiang. "Jasne sa ukazuje, že multilateralizmus je tou správnou cestou pre budovanie globálnej ekonomiky a pokroku ľudstva," doplnil.

 

img

 

Čínska infraštruktúra 

Táto dohoda o znížení ciel a otvorenom obchode medzi krajinami nezahŕňa Spojené štáty. Mnohými odborníkmi je považovaná za alternatívu iniciovanú Čínou, ktorá tak reagovala na dnes už neexistujúcu obchodnú dohodu USA. RCEP "upevňuje širšie regionálne geopolitické ambície Číny okolo iniciatívy Belt and Road", uviedol Alexander Capri, odborník na obchod z National University of Singapore Business School, v súvislosti s podpisom pekinského investičného projektu. ten predpokladá náradt čínskej infraštruktúry, ktorý bude mať dopad na celú planétu. "Je to akýsi doplnkový prvok," uvádza.

 

img

 

Ázijské krajiny 

 

Mnoho signatárov naďalej bojuje s vážnymi prípadmi koronavírusu a tiež dúfa, že RCEP pomôže zmierniť ochromujúce ekonomické náklady na túto chorobu. Indonézia nedávno prepadla do svojej prvej recesie za dvadsať rokov, zatiaľ čo filipínska ekonomika sa v poslednom štvrťroku medziročne znížila o 11,5 percenta. 

 

India minulý rok od dohody odstúpila pre obavy zo vstupu lacného čínskeho tovaru do krajiny, a počas nedeľňajšieho virtuálneho podpisu bola medzi signatármi neprítomná. Dohoda však myslí aj na takéto prípady a preto je v nej zakotvené, že ďalší členovia sa k nej môžu pridať aj neskôr.

 

img

 

Ekológia sa nespomína 

Na druhej strane, aj bez Indie sa dohoda týka viac ako dvoch miliárd ľudí. Rozhodujúce je, že by to malo pomôcť k zníženiu nákladov a uľahčiť spoločnostiam vyvážať výrobky kamkoľvek v rámci bloku. Logistika sa rozhodne urýchli, pretože sa už nebudú vyžadovať colné podmienky pre každú krajinu zvlášť. Dohoda sa týka duševného vlastníctva, ale o ochrane životného prostredia a pracovných právach nie je spomenuté ani slovo.

 

Väčšia nezávislosť od USA 

Dohoda sa tiež považuje za spôsob, ako môže Čína navrhnúť pravidlá obchodu v tomto regióne. Predtým sa o "nadvládu" starali najmä USA, a to prostredníctvom Trans-pacifického partnerstva (TPP). Od roku 2017 však už Spojené štáty nie sú jeho súčasťou.

 

img

 

Hoci americké nadnárodné spoločnosti budú môcť ťažiť z RCEP prostredníctvom dcérskych spoločností v členských krajinách, analytici tvrdia, že dohoda môže spôsobiť, že novozvolený prezident Joe Biden prehodnotí angažovanosť Washingtonu v regióne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies