Rusko je ochotné predĺžiť zľavy na plyn dodávaný Ukrajine

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 13:31 • 2 min
Rusko je ochotné predĺžiť zľavy na plyn dodávaný Ukrajine

MOSKVA - Rusko signalizovalo, že je pripravené pristúpiť na kompromis v spore týkajúcom sa dodávok plynu Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Pokračovanie zliav z ceny je možné, povedal dnes ruský minister energetiky Alexander Novak v rozhovore pre agentúru Reuters. Po dohode na podmienkach takzvaného zimného balíka, ktorý vyprší na konci marca, nie je potrebná nová dohoda. Všetko podľa Novaka závisí od rokovaní plynárenských spoločností. Prinajmenšom do konca marca platí zľava 100 USD (93,13 eura) na 1000 kubických metrov (m3) plynu dovážaného na Ukrajinu z Ruska rovnako ako zrušenie garancie objemu odobraného plynu. Podľa Novaka sa Rusko predbežne môže vzdať tejto garancie.
     

Ukrajina je pri zásobovaní plynom vysoko závislá od Ruska. Z dôvodu sporu o cenu plynu a nevyrovnaných dlhov boli v roku 2014 dodávky zastavené na pol roka. Rovnako sa obe krajiny sporia o platenie dodávok do oblastí na východe Ukrajiny, ktoré kontrolujú proruskí separatisti.
     

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyhlásil, že rokovania o dodávkach plynu s európskymi partnermi a Ruskom by sa mali konať 20. marca. "Dúfam, že 20. sa uskutočnia rokovania s európskymi partnermi za účasti Ruska, aby sme dosiahli dohodu o dodávkach plynu počas leta," uviedol Jaceňuk na zasadnutí vlády.
     

Ukrajina podľa Jaceňuka plánuje počas leta naplniť podzemné zásobníky, pričom na tento účel použije ruský plyn rovnako ako dodávky reverzným tokom z Európskej únie (EÚ). Ukrajinský premiér však zdôraznil, že diverzifikácia dodávok plynu je pre Kyjev najvyššou prioritou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies