Rusko budúci rok pravdepodobne minie všetky peniaze z Rezervného fondu

NETKY.SK • 27 Október 2015, 16:08 • 2 min
Rusko budúci rok pravdepodobne minie všetky peniaze z Rezervného fondu

MOSKVA - Rusko minie peniaze z jedného zo svojich fondov určených na horšie časy podľa všetkého najneskôr do konca budúceho roka, uviedol dnes ruský minister financií Anton Siluanov. Dôvodom je neustále čerpanie peňazí z fondu na podporu štátneho rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Ten v dôsledku nízkych cien ropy, ako aj sankcií západných štátov zaznamenáva slabé príjmy. 

 

Ruská ekonomika sa tento rok opäť dostala do recesie, prvej od roku 2009. Pod tento vývoj sa na jednej strane podpísali sankcie západných štátov pre anexiu polostrova Krym a postoj Ruska ku kríze na východnej Ukrajine a na druhej strane nízke ceny ropy. Ruská ekonomika je stále vysoko závislá od vývozu energií, takže ceny ropy sú pre ňu kľúčové. V dôsledku hospodárskych problémov klesli aj osobné príjmy obyvateľstva, prvýkrát od nástupu prezidenta Vladimira Putina k moci pred 15 rokmi.

 

Pokles príjmov tak ruská vláda vykrýva čerpaním peňazí z Rezervného fondu Ruskej federácie. Druhým je Fond národného bohatstva. Rusko vytvorilo fondy po roku 2000 v období, keď ceny ropy rástli a vláda sa rozhodla časť ziskov z predaja ropy a plynu uložiť do spomínaných fondov pre prípad zhoršenia ekonomickej situácie.

 

Anton Siluanov dnes na pôde parlamentu uviedol, že Rezervný fond, v ktorom sa momentálne nachádza okolo 4,7 bilióna rubľov (65,63 miliardy eur) sa pri súčasných nízkych cenách ropy do konca tohto roka pravdepodobne zredukuje na polovicu. "To zároveň znamená, že rok 2016 bude podľa všetkého posledným, v ktorom budeme môcť peniaze z tohto fondu čerpať. Potom už tieto zdroje nebudú," dodal Siluanov. V druhom Fonde národného bohatstva sa nachádza približne 4,9 bilióna rubľov, pričom tento fond sa do veľkej miery využíva na podporu infraštruktúrnych projektov.

 

Očakáva sa, že ruská ekonomika klesne v tomto roku o 3,9 %. Budúci rok sa počíta s návratom k miernemu rastu. Jeho tempo by malo dosiahnuť okolo 0,7 %.

(1 EUR = 71,6121 RUB)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies