Obávate sa nežiaducich účinkov vakcín proti Covid-19? ŠÚKL tvrdí, že na to nie je dôvod!

NETKY.SK • 18 August 2021, 14:56 • 2 min
Obávate sa nežiaducich účinkov vakcín proti Covid-19? ŠÚKL tvrdí, že na to nie je dôvod!

BRATISLAVA – Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nepredpokladá dlhodobé nežiaduce účinky vakcín proti COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom na sociálnej sieti Facebook. Po podaní vakcíny sa v tele vytvoria protilátky a vďaka tomu si imunitný systém „natrénuje“ boj proti vírusu. Samotnú vakcínu telo rozloží približne do siedmich dní

 

Nežiadúce účinky vakcín

V súčasnosti nie sú pozorované ani predpokladané dlhodobé následky použitia vakcín proti COVID-19Prvé klinické testy sa pritom začali už na jar 2020. ŠÚKL dodal, že ak by sa nežiaduce účinky vakcín začali prejavovať aj po dlhšom čase, určite by už boli zaznamenané.

 


Technológie vakcín proti COVID-19 sú známe už niekoľko desiatok rokov a niektoré z nich sa úspešne používajú aj pri iných liečebných postupoch.

 

Vakcíny spĺňajú najprísnejšie normy

Všetky vakcíny, ktoré sa registrujú v Európskej únii, sú dôkladne preskúmané a preverené Európskou liekovou agentúrou.  Musia spĺňať prísne štandardy bezpečnosti a účinnosti.

 

V klinických štúdiách takýchto vakcín sa nežiaduce účinky preukážu s frekvenciou najmenej 1 z 1 000. Zriedkavejšie nežiaduce účinky sa potom následne preukážu pri použití vakcíny v klinickej praxi.

 

Vakcíny proti COVID-19 boli celosvetovo podané už viac ako 2 miliardám ľudí, ide o viac ako 4,6 miliardy jednotlivých dávok.


Súvisiaci článok: Budeme sa musieť preočkovať treťou dávkou vakcíny? EMA už čoskoro rozhodne!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies