V parlamente dnes bude pokračovať rozprava k novelám zákona o umelom prerušení tehotenstva

NETKY.SK • 25 Jún 2021, 08:25 • 2 min
V parlamente dnes bude pokračovať rozprava k novelám zákona o umelom prerušení tehotenstva

BRATISLAVA - Zlúčená rozprava k novelám zákona o umelom prerušení tehotenstva má dnes pokračovať.

slovakia

left justify in out

Parlament sa na aktuálnej schôdzi zaoberá hneď dvomi návrhmi. Ten prvý predložil Martin Čepček, ktorý má dočasne pozastavené členstvo v poslaneckom klube hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Vďaka zmene zákona chce zakotviť právo ženy na informácie a zakázať propagáciu potratu. Tiež chce zakázať nátlak na ženu pri potrate. Šiesty rokovací deň 32. schôdze Národnej rady sa začal o 9:00.

 

Prečítajte si: EÚ schválila plán na dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050

„Ohrozenie života zdravia matky a vážne poškodenie zdravia nenarodeného dieťaťa musí byť podložené nezávislými lekárskymi správami dvoch gynekológov alebo špecialistov odborov príslušných podľa diagnostikovaného poškodenia počatého dieťaťa," píše sa v dôvodovej správe. Čepček chce odstrániť bezdôvodné potraty. Návrh novely ponecháva výnimky, a to ohrozenie života matky, ohrozenie zdravia matky, diagnostikované ťažké poškodenie dieťaťa a prípad tehotenstva ako následku trestného činu na matke.

 

Mohlo by vás zaujímať: Smer-SD napadol novelu Zákonníka práce na Ústavnom súde

Druhú novelu zákona o umelom prerušení tehotenstva predložili poslanci Kotlebovcov – Ľudovej strany Naše Slovensko. V dôvodovej správe uviedli, že sú presvedčení, že život človeka by mal byť za ideálnych okolností chránený už od počatia. V navrhovanej právnej úprave ponechali možnosť troch výnimiek, v prípade ktorých by bolo vykonanie umelého prerušenia tehotenstva aj naďalej povolené. Vysvetlili, že prvú výnimku tvoria prípady, keď je vážne ohrozený život matky. Druhú výnimku predstavujú prípady, keď žena otehotnela v dôsledku trestného činu (znásilnenia, incestu alebo sexuálneho zneužitia). Treťou výnimkou prípady, v ktorých je medicínsky dokázané genetické poškodenie plodu. „Rozhodnutie o podstúpení umelého prerušenia tehotenstva v týchto výnimočných a nešťastných prípadoch nechávame na slobodnej vôli a svedomí rodičov," dodali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies