Štátny tajomník Marek Eštok: Spolupráca so Švédskom prináša Slovensku významné investície

NETKY.SK • 23 Január 2024, 18:06 • 2 min
Štátny tajomník Marek Eštok: Spolupráca so Švédskom prináša Slovensku významné investície

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok rokoval 23. januára 2024 v Bratislave so štátnym tajomníkom pre európske záležitosti v úrade švédskej vlády Christianom Danielssonom. Pozornosť venovali predovšetkým aktuálnym európskym témam, predovšetkým príprave mimoriadneho zasadnutia Európskej rady, ktoré sa uskutoční začiatkom februára tohto roka v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník Marek Eštok v tejto súvislosti potvrdil záujem Slovenskej republiky o dosiahnutie dohody na revízii viacročného finančného rámca Európskej únie berúc do úvahy potrebu zabezpečiť dostatočné financovanie mnohých výziev, ktorým Únia v súčasnosti čelí. „V rokovaniach sme zdôrazňovali najmä potrebu zabezpečiť dostatočné flexibility pri čerpaní kohéznych fondov, ako aj dostatok zdrojov pre boj s nelegálnou migráciou,“ zdôraznil M. Eštok. So švédskym partnerom sa podľa jeho slov zhodli aj na potrebe dôkladnej prípravy Únie na ďalšie rozšírenie tak, aby bola naďalej zachovaná jej akcieschopnosť.

Štátni tajomníci konštatovali dobrú úroveň hospodárskych vzťahov medzi Slovenskom a Švédskom. K ich prehĺbeniu prispelo tiež vlaňajšie rozhodnutie švédskej automobilky Volvo postaviť v priemyselnom parku pri Košiciach závod na výrobu elektromobilov. Ide o doteraz najväčšiu švédsku investíciu na Slovensku. „Oceňujeme investičný zámer, po realizácii ktorého budú od roku 2026 z výrobných liniek závodu vo Valalikoch pri Košiciach vychádzať moderné autá značky Volvo s elektrickým pohonom. Investícia prinesie nielen nové pracovné miesta, ale aj impulz pre rozvoj infraštruktúry celého regiónu východného Slovenska,“ zdôraznil štátny tajomník M. Eštok a doplnil: „Spoločné záujmy Slovenska a Švédska v Európskej únii a verím, že čoskoro zároveň v Severoatlantickej aliancii, predstavujú dobrý základ pre našu ďalšiu vzájomne výhodnú spoluprácu“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies