Ľahko naletíte klamárom alebo trávite dlhý čas čítaním nepodstatných informácií? Prezradíme vám, prečo to tak je

NETKY.SK • 26 Január 2023, 10:00 • 2 min
Ľahko naletíte klamárom alebo trávite dlhý čas čítaním nepodstatných informácií? Prezradíme vám, prečo to tak je

Ľudské správanie je naozaj záležitosť pozoruhodná, čím viac by sme sa ním zaoberali, tým prekvapenejší by sme boli, lebo v duši a v mysli sú ešte stále neprebádané tajnosti.

slovakia

left justify in out

Aj tieto fakty, vychádzajúce zo psychológie, nám možno budú pripadať neuveriteľné, ale aj nás majú moc upokojiť, lebo ruku na srdce, občas vvšetci uveríme, že len nám sa niečo také stáva. Že je to naša vina. Že sme leniví alebo šialení. A ono to môže byť nakoniec celkom inak.

 

Zvedavosť

 

Pomysleli by ste si, že ak zvedavo hľadíte na displej telefónu, pričom vás poháňa túžba po informáciách, má to niečo spoločné s dopamínom? Áno, dopamín máme väčšinou v pamäti spojený s hľadaním iných druhov potešenia, ako sú napríklad sexuálne vzrušenie či uspokojenie po užití drog, ale ako sa zdá, je prítomný aj tam, kde by ho nik neočakával.

Keď totiž začneme vnímať sociálne siete a naučenými pohybmi sa posúvame od jedného príspevku k druhému, dopamín sa práve prebúdza a je čoraz aktívnejší a aktívnejší. A čím viac sa hlási o slovo, tým väčšmi sa v nás rodí zvedavosť, až trávime neplánovane dlho čítaním informácií, o ktorých sme si možno aj vedomí, že nie sú až také podstatné a že ukrajujú z toho, čo by sme mali venovať plneniu si povinností, ale keď si raz nedokážeme pomôcť! Za všetko môže ten dopamín.

 

Láska, ach, tá láska

 

Vraví sa, že keď je človek zaľúbený, najmä v počiatočnom opojení sa správa trošičku bláznivo a ono to tak aj skutočne je a má to i vysvetlenie, hoci sa nám páčiť nemusí. Skúmalo sa zaľúbenie a vedci prišli na to, že spočiatku sa ľudia zaoberajú milovanou osobou do takej miery, až to občas hraničí s posadnutosťou. Na základe porovnávania potom našli čosi veľmi prekvapivé, a síce že zaľúbenec má príznaky podobné tomu, keď niekto trpí opsedantno-kompulzívnou poruchou.

Nie je to lichotivé, ale aspoň si netreba pripadať hlúpo, prechádzame tým všetci bez výnimky a zrejme nič nenarobíme.

 

Ranné vtáča

 

Jeden je aktívny počas dňa, nerobí mu najmenší problém ranné vstávanie, len sa trochu ponaťahuje, len roztvorí viečka a už aj je pripravený riešiť aj náročnejšie úlohy. Druhý však by najradšej všetko nechal na neskôr, lebo na neho pasuje slovné spojenie nočný vták, býva veľmi dlho hore, a nie tak, že by najradšej na všetkých nakričal, lebo nemôže spať, ale z vlastnej vôle, nakoľko mu to viac vyhovuje.

Akí sme či nie sme, za to aj v tejto oblasti zodpovedajú gény, áno, práve tam sa rozhoduje, či budeme typy do dňa alebo do noci.

 

Osamelosť

 

Že nie je dobré byť v osamelosti, to hádam vieme všetci, veď kto to skúsil, celkom iste by dokázal rozprávať o zlých náladách aj všelijakých iných pocitoch, vôbec nie prospešných.

Výskumy preukázali, že pokiaľ je človek dlhšie sám bez akýchkoľvek vzťahov, negatívny vplyv na telo je porovnateľný s fajčením. Dôvody sú jednoduché a aj logické, pri osamelosti totiž dochádza k výraznému oslabeniu imunity, a toto vyznie strašidelne, ale osamelí ľudia vraj majú o 50 percent väčšiu šancu, že zomrú predčasne než tí, ktorí udržiavajú sociálne kontakty.

 

Osamelosť teda potom prirodzene vedie k zdravotným problémom, narastá napätie, viac stresu, viac ťažkostí so srdcom.

 

Klamstvo

 

Nie ste schopní odhaliť klamára? Nuž, dá sa to vnímať dvojakým spôsobom, lebo síce sa popálime a možno skončíme zranení či nahnevaní, že nás niekto podviedol, avšak má to aj pozitívnejšiu stranu. Ak neodhalíme klamára, potom ani my sami nezvykneme klamať, pretože už to tak raz je, že naozaj skúsený klamár ľahko prichytí druhého pri pokuse o klamstvo.

 

Spomienka

 

Tri hodiny a z neviny bola vina. Tri hodiny a priznali sa k tomu, čo nespáchali.

Jedna štúdia preukázala, že spomienkami sa dá ohýbať, že sa nimi dá dokonca ohnúť až tak, až sa aj z nevinného stane zločinec. Vytvorilo sa priateľské prostredie, viacerí dospelí spolu sedeli v miestnosti. Výskumníci potom zvolili jednu spomienku, kládli otázky a nakoniec sa celá skupina priznala k tomu, do čoho nebol zapletený ani jeden z nich. Zmanipulovali ich natoľko, že pomerne detailne opísali miesto činu, zbraň, všetko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies