Ruská Sberbank údajne zvažuje predaj tureckej divízie

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 10:53 • 2 min
Ruská Sberbank údajne zvažuje predaj tureckej divízie

MOSKVA - Banka Sberbank, ktorá je z hľadiska aktív najväčšou ruskou bankou, zvažuje predaj tureckej divízie Denizbank. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z bankového prostredia. Predaj tureckej divízie má podľa zdrojov pomôcť ruskej banke zamerať sa na svoj hlavný domáci trh.

slovakia

left justify in out

Banka Sberbank odkúpila Denizbank v roku 2012 za približne 3,5 mld. USD. Urobila tak v snahe potvrdiť svoje postavenie v zahraničí a upevniť svoju pozíciu ako jedna z najziskovejších bánk na svete. Prevzatie Denizbank je doteraz najväčšou zahraničnou akvizíciou ruskej banky. Podľa zdrojov agentúry Reuters sa predstavitelia Sberbank stretli s investičnými bankami, aby preskúmali možný mandát na odpredanie Denizbank. Sberbank však poprela správy o predaji tureckej divízie. "Informácie o predaji Denizbank nie sú pravdivé. Denizbank je najziskovejším zahraničným aktívom Sberbank, ktoré v prvom kvartáli dosiahlo čistý zisk vo výške 293 mil. tureckých lír (TRY)," uviedla zástupkyňa riaditeľa Sberbank Svetlana Sagajdaková.


Turecký trh rastie, avšak pre zahraničné banky je prístup na tento trh v dôsledku veľkej konkurencie zložitý. Investori sú tiež znepokojení spomaľovaním rastu ekonomiky a narastajúcimi bezpečnostnými obavami. Britská banka HSBC vo februári zrušila plány predať svoju tureckú divíziu, keďže prijaté ponuky boli považované za málo atraktívne.
Sberbank Slovensko bola do Obchodného registra SR zapísaná koncom augusta 1991. Do konca októbra 2007 pôsobila na trhu ešte ako Ľudová banka, potom zmenila názov na Volksbank Slovensko, keď sa jej hlavným akcionárom stala rakúska spoločnosť Volksbank International. Avšak 15. februára 2012 sa 100-percentným akcionárom Volksbank International stala ruská banka Sberbank. Obchodné meno a značku banka na Slovensku zmenila 15. februára 2013. Sberbank Europe podpísala v decembri 2015 dohodu so skupinou Penta o predaji majoritného podielu v Sberbank Slovensko.

(1 EUR = 1,1225 USD)
(1 EUR = 3,2886 TRY)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies