M. Wlachovský v Luxemburgu: "Situácia na Blízkom východe je znepokojujúca, nestrácame však zo zreteľa ani pokračujúcu ruskú agresiu na Ukrajine"

NETKY.SK • 24 Október 2023, 09:45 • 2 min
M. Wlachovský v Luxemburgu: "Situácia na Blízkom východe je znepokojujúca, nestrácame však zo zreteľa ani pokračujúcu ruskú agresiu na Ukrajine"

LUXEMBURG - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský sa 23. októbra 2023 zúčastnil na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci (FAC) v Luxemburgu. Ministerky a ministri zahraničných vecí členských štátov Únie ostro odsúdili útoky Hamasu na území Izraela, vyzvali na upokojenie situácie, prepustenie rukojemníkov a ocenili vytvorenie humanitárneho koridoru pre dodávky pomoci civilnému obyvateľstvu v pásme Gazy.

slovakia

left justify in out

„Situácia na Blízkom východe je znepokojujúca. Našou spoločnou zodpovednosťou v tejto chvíli je nájsť spôsob, ako zamedziť hroziacemu regionálnemu konfliktu, zabrániť eskalácii a šíreniu násilia,“ priblížil M. Wlachovský.

 

Témou rokovaní boli aj pokračujúca ruská agresia proti Ukrajine s dôrazom na dlhodobú podporu zo strany EÚ a jej členských štátov. S očakávaným zverejnením tzv. rozširovacieho balíčka Komisie minister Wlachovský ocenil doterajší reformný pokrok Ukrajiny. Rovnako vyzdvihol pomoc SR v konkrétnych oblastiach, ako je zabezpečenie energetických potrieb Ukrajiny v nadchádzajúcich zimných mesiacoch a humanitárne odmínovanie. „Napriek zložitej situácii na Blízkom východe nesmieme Ukrajinu strácať zo zreteľa,“ dodal minister Wlachovský.

Po skončení zasadnutia Rady EÚ sa po prvýkrát konalo stretnutie ministeriek a ministrov zahraničných vecí Únie s partnermi z krajín Strednej Ázie. Cieľom tejto iniciatívy, pri zrode ktorej stálo aj Slovensko, je posilniť vzájomné partnerstvo v súčasnom napätom globálnom prostredí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: MZV SR Foto: European Union / Copyright: European Union
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies