Rozkol už nie je iba v koalícii, ale už aj v strane Za ľudí

NETKY.SK • 19 Marec 2021, 14:45 • 2 min
Rozkol už nie je iba v koalícii, ale už aj v strane Za ľudí

BRATISLAVA – Názorové rozdiely v najmenšej koaličnej strane Za ľudí sa stupňuje. Dôvodom sú rozdielne názory na to, kto by mal byť vo funkcii nahradený a kto by mal ostať.

slovakia

left justify in out

Vicepremiérka Veronika Remišová presadzuje odchod premiéra Igora Matoviča, a ako sa v nedeľu vyjadrila, aj výmenu na poste ministra hospodárstva Richarda Sulíka.

 

V Za ľudí to škrípe

Tvrdí, že v spore sú zásadne dvaja. To sa však nepozdáva podpredsedníčke strany Za ľudí šéfke rezortu spravodlivosti Márii Kolíkovej. Tá sa v stredu po rokovaní vlády vyjadrila, že si nevie predstaviť koalíciu bez SaSani jej zotrvanie pokiaľ premiér nepodá demisiu.

 

Nedávno pritom tieto dve ministerky zo Za ľudí stáli jedna po boku druhej, najnovšie sa zdá, že ich vzťahy ochladli. Kolíkova tiež povedala, že ak sa Matovič nevzdá svojej funkcie, odíde z vlády. Obáva sa totiž, že by sa jej len veľmi ťažko presadzovali reformy v justícii.

 

img

 

Remišová tvrdí, že ide o menšie názorové rozdiely, na ktoré má ona sama radikálnejší názor. Vicepremiérka vylučuje predčasné voľby, pretože by sa vrátila vláda oligarchov, proti ktorým tak intenzívne bojovala niekoľko rokov, ešte ako opozičná poslankyňa.

 

„Veľa poslancov našej strany je nových, v politike nepôsobili. Nevedia si predstaviť, aký obrovský rozdiel je môcť ovplyvňovať dianie a presadzovať program v koalícii a sedieť v opozícii a iba frflať na vládu,” vysvetlila svoj postoj Remišová.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ: Prezidentka prijala demisiu Milana Krajniaka, dočasným vedením rezortu práce poverila ministra dopravy

 

Remišová zmenila rétoriku, pritvrdila voči Sulíkovi

Vicepremiérka v posledných dňoch pritvrdila aj vo vyjadreniach na adresu Richarda Sulíka, o ktorom tvrdí, že si sám "zabuchol dvere" pre silné vyjadrenia na adresu Igora Matoviča.

 

Remišovú tiež mohlo rozladiť aj pozvanie na stretnutie s prezidentkou, ktoré inicioval Sulík a oslovil Máriu Kolíkovú, aby ho na rokovaní sprevádzala. Tá sa ho však nakoniec nezúčastnila a do prezidentského paláca sa líder SaS vybral s ministrom Branislavom Gröhlingom.

 

img

 

Najnovšie sa dokonca špekuluje aj o tom, že strana Za ľudí, ktorá by sa podľa prieskumov verejnej mienky v prípade predčasných volieb nedostala do parlamentu a otriasa sa v základoch, sa bude snažiť udržať vo vláde, a to aj napriek tomu, že nedôjde k personálnej výmene Igora Matoviča.

 

„Po prvé, bolo by to v rozpore s rozhodnutím nášho predsedníctva, ktoré predpokladá štvorkoalíciu. Ale neviem si to predstaviť aj z viacerých ďalších dôvodov. Jedným z nich je, že keď napočítame poslancov potenciálnej novej trojkoalície, tak nie je zrejmé, či ich bude vôbec 76,“ okomentovala Kolíková takéto zloženie vlády v rozhovore pre Aktuality.sk.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ: SaS je konzistentná v rozhodnutiach. Ak Matovič do stredy neodstúpi, liberáli odídu z vlády

 

Utajovaný nákup Sputnika V

Richard Sulík na tieto informácie reagoval tým, že by to z jeho pohľadu bolo dosť nefér, keďže to bola práve strana Veroniky Remišovej, ktorá zvolala predsedníctvo strany po tom, ako premiér pred koaličnými partnermi utajil nákup neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V. Urobil tak aj napriek tomu, že strana Za ľudí tento nákup na vláde vetovala.  

 

img

 

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Ciganiková tiež včera povedala, že cíti zmenu v rétorike u Veroniky Remišovej a tiež potvrdila, že započula informácie o tom, že ak strana Za ľudí zotrvá v koalícii, dostane k dispozícii ministerské kreslá po liberáloch. Veronika Remišová tieto klebety odmieta a označila ich za špekulácie.

 

"To, čo urobí Richard Sulík, to vám ja neviem ani vyvrátiť ani potvrdiť, to je v rukách Richarda Sulíka. Mňa mrzí, že Richard Sulík robí nejaké silné vyhlásenia, v zásade si zabuchol dvere. Strana Za ľudí rokuje v zmysle uznesenia predsedníctva," škonštatovala Remišová, čím odpovedala na otázku, či by strana Za ľudí získala ministerské kreslá po odchode SaS z koalície.

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZOVANÉ: Sulík bol na vláde poslednýkrát, ministri za SaS podajú demisiu. Nič nenasvedčuje odchod premiéra z funkcie

 

Rokovania pokračujú

Dnes večer by sa mali zísť na spoločnom rokovaní štyria lídri koaličných strán, aby prerokovali najnovší vývoj okolo vládnej krízy. Ešte v priebehu poobedia sa stretne vicepremiérka s ministrom hospodárstva.

 

Sulíkovi sa pritom nepodarilo vo štvrtok stretnúť s poslaneckým klubom Obyčajných ľudí, ktoré inicioval. Členovia OĽaNO odmietli jeho pozvanie si sadnúť za rokovací stôl.

 

img

 

Ústrednou témou mala byť pritom aktuálna koaličná kríza, líder SaS chcel poznať ich názor a diskutovať s nimi o výmene premiéra. Poslanecký klub OĽaNO však pevne stojí za svojim premiérom a aj naďalej odmietajú jeho výmenu, sú však otvorení ďalším rokovaniam. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies