Peniaze si už na dovolenky či darčeky požičiavame len zriedka

NETKY.SK • 21 Marec 2023, 15:30 • 2 min
Peniaze si už na dovolenky či darčeky požičiavame len zriedka

Bratislava - Z prieskumu Poštovej banky vyplýva, že Slováci sa stavajú k pôžičkám zodpovedne. „Riadia sa pravidlom, že vec, na ktorú si požičiavame, by mala mať dlhšiu životnosť, ako je doba splácania. Zodpovedný prístup pri čerpaní spotrebného úveru je jeden zo základných pilierov stabilného rozpočtu,“ vysvetľuje Lenka Kalafut Lendacká, hovorkyňa Poštovej banky.

slovakia

left justify in out

Najmenej si na prilepšenie k sviatkom či kozmetické vylepšenie požičiavajú Žilinčania a Nitrania – iba 1,3 % opýtaných. Najviac si za takýmto účelom brali úver obyvatelia Bratislavského kraja – 6,8 %. Z takýchto dôvodov si najčastejšie berú úvery mladší ľudia vo veku do 29 rokov, v priemere 5 % respondentov. S pribúdajúcim vekom však záujem o úvery na skrášľovanie či vianočné nákupy klesá. Rozdiel medzi ženami a mužmi je pritom úplne zanedbateľný. Pôžičky využívame na zveľaďovanie nášho bývania .  Najčastejšie sa pôžičky u nás využívajú na rekonštrukciu bývania a vybavenie domácnosti. Za týmto účelom si ju berie takmer 60 % opýtaných. Viac ako 28 % respondentov pôžičku využilo na financovanie vozidla a každý desiaty Slovák si svoj spotrebný úver zobral na dofinancovanie svojej hypotéky. Najviac využívajú túto možnosť obyvatelia Bratislavského kraja, až v 15 % prípadov. Ich vyšší záujem o dofinancovanie hypotéky práve spotrebným úverom sčasti ovplyvňuje aj vysoká cena nehnuteľnosti na m2 v tomto regióne. Ceny nehnuteľností v Bratislavskom kraji boli v roku 2022 o 27 % vyššie ako celoslovenský priemer. Počet zlyhaných spotrebných úverov na Slovensku poklesol.  So spotrebným úverom má skúsenosti každý druhý respondent prieskumu. Slováci najčastejšie siahajú po úveroch v objeme do 5 000 eur. V takejto výške si ho zvolilo takmer 50 % opýtaných. Gro úverov teda tvoria tie do výšky 10 000 eur, preferuje ich dokopy viac ako 76 % opýtaných. Nad 20 000 eur si úver zobralo 8 % Slovákov. Kým sumy do 5 000 eur si najčastejšie berú Banskobystričania, pričom tak robia až takmer v 57 %, najmenej často po nich siahajú Bratislavčania – v tomto prípade ide o 39,2 % opýtaných. Spotrebné úvery nad 20 000 eur si berú najzriedkavejšie obyvatelia Košického kraja, iba v 3,2 % prípadov. Pritom správne si zvoliť objem spotrebného úveru, ako aj nastavenie jeho parametrov – dĺžka splácania, výška poplatkov a úrokovej sadzby a podobne - má zásadný vplyv na schopnosť úspešne splácať úver. Dobrou správou je, že podiel zlyhaných úverov na Slovensku medziročne klesá. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies