ROZHOVOR Zdeno Baláž: „Milujem Slovensko, nebudem sa hrať na Austrálčana.“

NETKY.SK • 19 Jún 2022, 12:00 • 2 min
ROZHOVOR Zdeno Baláž: „Milujem Slovensko, nebudem sa hrať na Austrálčana.“

Na Slovensku sa spoluzakladateľ kapely Elán Zdeno Baláž, ktorý neskôr odišiel nielen zo skupiny, ale v roku 1991 aj z republiky, aby sa spoločne s rodinou – manželkou a dvoma deťmi – usadil v austrálskom meste Adelaide.

slovakia

left justify in out

 

 

Prečo sa tak rozhodol, prezradí vo videu. V máji sa objavil na Slovensku po troch rokoch.  

 

 „Tri roky som bol zatvorený v našom meste kvôli pandémii a priznám sa, netrpezlivo som čakal, kedy sa zase dostaneme na Slovensko,“ začína svoje rozprávanie počas návštevy Slovenska sympatický Zdeno Baláž. Návšteva vyšla, pretože práve v tom čase sa konal aj dvakrát odložený  koncert na počesť minuloročnej sedemdesiatky staršieho brata Jána Baláža, takže Zdeno si ho vychutnal v bratislavskej Inchebe ako divák. V prvom rade sedel s manželkou a s rodinou brata. Zabavil sa pri spomienke, že Janov syn z prvého manželstva bol niekoľkokrát presadený, lebo svojou impozantnou výškou neustále zavadzal kamerám.

 

img

 

 

Čo ho spája s Rážom?

 

Zdeno nielenže spoločne s Jožom Rážom založil najslávnejšiu kapelu Elán, ale iba oni dvaja z kapely vydržali dodnes so svojimi prvými manželkami. Milujú kapelu Chicago, film Cigáni idú do neba, navštevovali koncerty, ich srdcovou kapelou je Gypsy Kings, film Ružové sny a Ida Kelarová obľúbená speváčka oboch.

 

img

 

„Zažili sme to, o čom dnešné kapely môžu len snívať, a vyberte si z toho, čo chcete, nebudem rozoberať detaily,“  hovorí so záhadným úsmevom a pokračuje: „Hlavne sme tomu veľmi verili, hoci to bolo utopistické. Spoločne sme kupovali aparatúru, boli sme vo Švédsku hrať, aby sme zarobili na nástroje. Privátne veci a záujmy išli bokom, kúpili sme si každý jedny rifle a ostatné išlo do spoločnej kasy na rozvoj kapely. Prvú rozhlasovú nahrávku sme mali o desať rokov neskôr a v roku 1979 sme sa zúčastnili Bratislavskej lýry s piesňou Bláznivé hry a medzitým len drina a škola. Neboli sponzori, žiadne veľké prachy, za koncerty sme mali najnižšie sadzby, takže to boli peniaze len na  pitie a žrádlo, ako hovorieval Jožo.“

 

Ako vyzerá pobyt Balážovcov na Slovensku?

 

Zdeno je otec dvoch detí. Vo videu sa dozviete, čomu sa venujú, aj koľko majú rokov, my len prezradíme, že zatiaľ je Zdeno bez vnúčat. A ako vyzerá ich návšteva Slovenska?

 

img

 

„Navštevujeme veľa kultúrnych podujatí,“ prezrádza bývalý muzikant a skladateľ Zdeno Baláž. „Boli sme na Čajočkách, pozreli sme si muzikál Bodyguard, čiže každý večer máme kultúru.“

 

Slovensko samozrejme nie je len Bratislava, a tak sa dozvieme, že si užijú aj ďalšie slovenské destinácie. Ktoré to budú, prezradí sám, my môžeme prezradiť, že miluje slovenské termálne kúpele, ktoré si užíva pri každej návšteve. Dopredu si nakúpi cez internet pobyty a potom už len cestuje. Mimo videorozhovor sme sa dozvedeli, že po iné roky si požiadali s manželkou o auto, tento rok vsadili na vlaky, lebo všade kam idú, majú skvelé spojenie. Samozrejme aj cestovné lístky majú vopred kúpené cez internet. S manželkou sú vášniví cestovatelia a prezradil aj to, koľko krajín navštívili doteraz.  

 

Ako vyzerá jeho deň v Austrálii?

 

img

 

Ako to Zdeno má s bratom, keď sa napríklad teraz tri roky nevideli, čo je prvá téma, na ktorú debatujú? Pred pandémiou navštevoval Zdeno Slovensko každé dva roky, takže pozoruje, ako sa mení a povie, čo sa mu páči a čo nie. Počas nášho stretnutia mu neustále zvonil telefón, kamaráti ho pozývali na stretnutia. Smeje sa na tom, ako veľmi rýchlo sa vždy rozšíri, že je v Bratislave. Zdeno v Bratislave vyrastal a hovorí, že sa nikdy nebude hrať na Austrálčana, Slovensko a Bratislavu miluje. Zdeno už do práce nechodí, ale prezradí nám, ako vyzerá jeho deň a samozrejme má aj pozdrav pre čitateľov a divákov Netiek.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ Nebojsa ovládol dosky SND, ale nie sám. Dostal družku!

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies