Nikdy to nie je také zlé, ako sa zdá

NETKY.SK • 10 Máj 2021, 07:25 • 2 min
Nikdy to nie je také zlé, ako sa zdá

Bez emócií by človek stratil akúkoľvek príchuť ľudskosti. Sú dané pre dušu, aby sa vďaka nim poznala pravá a nepredstieraná radosť, a zasa v smútku poskytujú indíciu, že čosi nie je v poriadku.

slovakia

left justify in out

Nie je správne chcieť sa ich striasť, veď vznikli obdarovaním od Boha, a nikto by sa nemal pokúšať umlčať ich tak, aby z citlivého srdca ostal len tlčúci kameň. Rovnako však nie je vhodné a ani prospešné, aby sa podľa nich zakaždým riadilo, sú totiž nesmierne zlým pánom. Pod ich vedením sa dá voľný priechod hnevu, po ktorom bude celkom určite nasledovať hanba. Ony zavelia, a razom sa z dlhotrvajúceho vzťahu stane iba vzdialená spomienka. Akonáhle sa na situáciu hľadí emocionálne, všetko sa zdá byť oveľa horšie než v skutočnosti je.

 

Prorok
Kedysi, v období, ktoré Biblia pozná ako Starý zákon, žil muž menom Eliáš. Nedá sa o ňom napísať, že bol v spoločnosti obľúbený, naopak, dostávalo sa mu kritiky a pohŕdania plným priehrštím. Mohlo za to jeho poslanie, najvyšší ho predurčil, aby bol prorok. Pre Eliáša to síce znamenalo, že mal nesmierne blízky vzťah s Bohom, ale súčasne musel od Stvoriteľa pre ľud tlmočiť pravdu, ktorá väčšinou nebola príjemná. Izrael sa vtedy spreneveril, uctieval všelijaké modly a dopúšťal sa vecí, ktoré Boh nenávidel, za čo si, prirodzene, vyslúžil tvrdé pokarhanie. Prorokovi hrozila smrť, vysmievali sa mu muži aj ženy, dokonca bol hľadaný ako dajaký zločinec.

 

Žalovanie
Keď už toho mal naozaj dosť, vyžaloval sa Bohu. Trúsil pred Ním svoj smútok, sťažoval sa na ľud, z ktorého pochádzal. „Bože, zostal som celkom sám. Všetkých ostatných tvojich prorokov pozabíjali a aj oltáre sú zbúrané," žialil prorok a Boh ho nenechal bez odpovede. Uistil ho, že je 7000 ďalších mužov, ktorí svoje kolená nesklonili pred iným bohom a neprispôsobili sa všadeprítomnému šialenstvu. V Jeho slovách bolo upokojenie, povzbudenie i postrčenie vpred. Nie je to predsa také zlé. Eliášovi sa zdalo, že je opustený a že sa nenájde nikto, ani jeden jediný, čo by mu porozumel. Ako sa len mýlil! Bolo 7000 takých, ktorí si rovnako ako on zachovali pevný charakter. Nikdy to nie je také, ako by chceli nahovoriť ubolené emócie. Krok k uzdraveniu vedie cez úprimný rozhovor so Stvoriteľom, On ukáže svetlo aj uprostred tichej a zlovestnej noci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies