Video Plandemic šíri nepravdy o koronavíruse

NETKY.SK • 18 Máj 2020, 13:07 • 2 min
Video Plandemic šíri nepravdy o koronavíruse

Profesionálne zeditované 26-minútové video Plandemic, v ktorom vystupuje aj americká biochemička Judy Mikovitsová, bol v značnej miere zdieľaný na sociálnych sieťach aj v slovenčine. Odborníci však tvrdia, že video, ktoré sa YouTube aj Facebook snažia odstrániť kvôli porušeniu podmienok, obsahuje viacero nepravdivých alebo zavádzajúcich tvrdení.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Virálne video šíri zavádzajúce tvrdenia

Vo virálnom videu odzneli klamlivé alebo zavádzajúce tvrdenia o škodlivosti nosenia rúšok, že vakcíny zabili milióny ľudí, alebo aj o tom, že hydroxychlorochín je najefektívnejší liek proti novému koronavírusu a vakcína proti chrípke zvyšuje pravdepodobnosť nákazy.

 

Podľa biochemičky neexistuje vakcína proti RNA vírusom

Mikovitsová vo videu napríklad tvrdí, že vakcíny zabili milióny ľudí a neexistuje momentálne účinná vakcína proti RNA vírusom. To však nie je pravda. "Vieme, že vakcíny v skutočnosti zachránili milióny ľudí," povedal pre agentúru AFP Jason Newland, profesor pediatrie a infekčnej medicíny z Lekárskej fakulty Washingtonovej univerzity v St. Louis.

 

img

Judy Mikovitsová

 

Čo si o videu myslia odborníci?

Jason McLellan, docent v odbore molekulárnej biochémie z Texaskej univerzity v Austine  zasa uviedol: "Toto samozrejme nie je pravda. Pokiaľ ide o RNA vírusy, aj vírus chrípky je RNA vírus a proti nemu máme vakcínu, ktorou každoročne očkujeme. Osýpky, besnotu, rubeolu alebo mumps spôsobujú RNA vírusy a proti všetkým týmto ochoreniam máme taktiež vakcínu."

 

Julian Leibowitz z Lekárskej fakulty Texaskej univerzity A&M, expert na koronavírusy, označil Mikovitsovej tvrdenia za lož. "Vďaka vakcíne proti obrne toto zákerné ochorenie takmer úplne vymizlo. Osýpky už dávno nie sú chorobou, ktorá postihuje každé jedno dieťa. Toto sú len dva mimoriadne úspešné prípady, ale je ich omnoho viac," povedal.

 

Podľa Mikovitsovej USA financovala experimenty vo Wu-chane

Zavádzajúce je aj Mikovitsovej tvrdenie, že americký Národný inštitút pre alergie a infekčné choroby (NIAID) je čiastočne zodpovedný za pandémiu, pretože financoval koronavírusové experimenty v laboratóriu v čínskom Wu-chane."Ona hovorí, že Spojené štáty pred rokmi spolupracovali s Wu-chanom na štúdii koronavírusov, akoby išlo o nejaké prelomové odhalenie. Samozrejme, že sme to robili. Čína je koronavírusovým hotspotom a dáva zmysel, aby sme skúmali túto rodinu vírusov tam, kde sa prirodzene vyskytuje," povedala Kathleen Montgomeryová z Vanderbiltovej univerzity.

 

img

 

Liek na maláriu nefunguje proti koronavírusu

Video uvádza niekoľko nepravdivých alebo zavádzajúcich tvrdení aj o hydroxychlorochíne. Liek na maláriu vraj "výborne funguje" pri pacientoch s ochorením COVID-19. Štúdia publikovaná 7. mája 2020 však nepreukázala žiadne pozitívne alebo negatívne účinky používania hydroxychlorochínu u pacientov s COVID-19, povedal pre Newland.Aj úrady verejného zdravotníctva vo viacerých krajinách uviedli, že na stanovenie účinnosti hydroxychlorochínu sú potrebné ešte ďalšie klinické skúšky.

 

Zvyšujú vakcíny pravdepodobnosť nákazy?

Podľa Mikovitsovej vakcíny proti chrípke zvyšujú pravdepodobnosť nákazy na COVID-19 o 36 %. Pri tomto tvrdení však vychádza zo štúdie, ktorej dáta sa zbierali v rokoch 2017-2018, dávno predtým, ako bol nový koronavírus objavený, "takže sa nedajú vynášať takéto tvrdenia o súvislosti medzi chrípkovou vakcínou a SARS-CoV-2," upozornil McLellan z Texaskej univerzity v Austine.

 

Rúška a rukavice sú podľa Mikovitsovej škodlivé

Mikovitsová zavádza aj pri tvrdeniach o škodlivosti nosenia rukavíc a rúšok. Shelley Payneová, riaditeľka LaMontagneovho centra infekčných chorôb pri Texaskej univerzite v Austine, v tejto súvislosti povedala: "Nejestvuje žiaden dôkaz o tom, že by rúško alebo rukavice obmedzovali či znižovali účinnosť mikro-protilátok. Naše vlastné obranné mikróby nezmiznú pri nosení rúšok a takisto nie je nutné vystavovať sa ďalším patogénom na to, aby sme si úroveň protilátok udržali." Payneová ďalej dodala, že pri použití rúška sa žiaden vlastný vírus neaktivuje - látka iba odfiltruje častice zo vzduchu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona